In anul 2013 internetul e reprezentat de orice inseamna pisici suparate sau care fac lucruri care mai de care mai ciudate, dar e mai mult de atat. De fapt, internetul poate fi explicat printr-un simplu exemplu. Imaginati-va toate calculatoarele scolii voastre legate printr-o retea in care fiecare copil poate pune diverse resurse si informatii si toti copiii acelei scoli vor avea acces la acele resurse.
Acum imaginati-va ca un prieten de la alta scoala va vrea sa aiba acces la acele infromatii si sa va ofere din cele ale scolii sale. In cazul acesta, calculatoarele voastre trebuie conectate printr-un modem care le va permite sa imparta date. Alte retele se pot conecta cu ale voastre si asa mai departe. Acest lucru se numeste inter-networking, sau internet, cum il stim cu totii. Este un mod de a transmite informatii de la un calculator oriunde in lume folosind telefoane, sateliti, unde radio sau orice alte metode.
Internetul dateaza din anii 1960 cand niste cercetatori din Statele Unite au inventat o retea de calculatoare care sa functioneze chiar si in cazul in care calculatoarele ar fi pierdute sau stricate, in cazul unui razboi sau al unor dezastre naturale. In urmatorii 20 de ani, marile companii, universitati si alti cercetatori s-au afiliat acestei retele pana cand si-au facut propiriile lor retele care au fost legate intre ele.
Cum pot copiii sa foloseasca internetul?
Internetul este o sursa foarte buna de inspiratie pentru diverse teme sau proiecte. Atentie! Inspiratie, nu plagiat! Important este sa gasiti informatia necesara si sa luati ceea ce va trebuie, iar apoi sa explicati cu propriile voastre cuvinte subiectul temei pe care o aveti. De asemenea, internetul poate sa reprezinte o sursa de divertisment. Puteti asculta muzica, puteti vedea diverse filme, seriale sau orice fel de filmulet amuzant pe Youtube.
Puteti vorbi cu persoane de peste tot in lume pe site-uri de socializare sau pe forumuri de discutii. Tineti legatura cu ei sau familia si prietenii de la scoala prin e-mail sau instant messenger. Daca va intereseaza un subiect si vreti sa aflati mai multe despre el, exista o multitudine de pagini web despre orice domeniu care va pot ajuta.
Cum sa fiti in siguranta pe internet?
Folositi intotdeauna un pseudonim si niciodata numele vostru real pe internet. Nu dezvaluiti niciodata numele, adresa sau numarul de telefon unor straini. Atunci cand simtiti ca persoana cu care vorbiti va cere detalii mult prea personale sau va simtiti stanjeniti, incheiati orice forma de contact cu aceasta persoana si informati-i pe parinti de ceea ce s-a intamplat. Nu postati poze care v-ar putea face de rusine pe voi sau pe prietenii vostri.
Internetul e un loc grozav de unde puteti sa invatati si unde puteti comunica lejer cu alte persoane. Ca orice lucru bun, trebuie consumat in moderatie. Nu deveniti dependent de check-ins pe facebook sau de a posta fiecare masa pe Instagram sau de a va rezuma gandurile in 140 de caractere pe twitter. Asa cum a existat viata inaintea internetului, poate exista viata si in paralel cu acesta.