Iertare

Andreea a varsat suc pe rochia prietenei ei. Mihai a postat pe Facebook o poza in care George era facut de ras. Maria a spart farfuria preferata a mamei. Reactia ei a constat in a tipa la mama ei ca tot ea s-a suparat.

Cu totii gresim. Suntem oameni si nu putem sa ne intelegem perfect cu toata lumea. Uneori ranim cu vorbe oamenii din jurul nostru, fara sa ne dam seama. Alteori, suntem rautaciosi din adins cu o persoana, dar, de cele mai multe ori ne pare rau ulterior. Rezultatul consta in a ne cere iertare.

A ne cere iertare inseamna ca ne recunoastem vina in fata unei persoane si ne caim pentru raul pe care l-am facut – chiar daca nu a fost intentionat. E un fel de a spune ca suntem constienti de raul pe care l-am facut si promitem ca ne vom stradui pe viitor sa nu se mai repete.

De ce sa ne cerem iertare?

A cere iertare e o fundatie buna pentru multe relatii si prietenii. Cand spui „Iarta-ma” (si o spui din suflet) este pentru ca te simti prost ca ai ranit o alta persoana prin ceea ce ai spus sau ai facut. A-ti cere iertare inseamna mai mult decat simple cuvinte. Spunand ca iti pare rau arata ca respecti cealalta persoana si ca iti pasa de sentimentele sale. A cere iertare arata ca ai empatie.

Dupa ce iti ceri scuze, te vei simti mult mai bine. Probabil asa se va simti si cealalta persoana. Cand iti ceri iertare intr-un mod grijuliu, poti avea un sentiment de satisfactie pentru ca incerci sa indrepti lucrurile si sa faci o fapta buna.

Cand sa cerem iertare?

Cand cineva e suprat din cauza unui lucru pe care l-ati facut, e de datoria voastra sa remediati situatia. Iata cateva situatii in care „Iarta-ma/ Scuza-ma” face o mare diferenta:

  • Cand ranesti pe cineva sau glumesti nepotrivit cu persoana respectiva.
  • Daca strici sau pierzi ceva ce ii apartine altei persoane.
  • Daca ai facut ceva ce stii ca nu trebuie sa faci – ai spus o minciuna sau ai incalcat o regula.
  • Daca nu ai facut ceva ce ai promis ca vei face – sa te tii de o promisiune sau sa respecti o anumita ora/ data limita.

Toata lumea trebuie sa isi ceara scuze, chiar si adultii, cand gresesc. Cand adultii gresesc si isi cer scuze, ei dau un exemplu bun copiilor sau altor adulti. Astfel, cei mici invata sa isi ceara iertare cand e cazul.

Un simplu „Iarta-ma” rezolva totul?

Uneori rezolva, alteori e nevoie de mai mult de atat. Daca peroana careia ii cereti scuze nu se simte mai bine instant, trebuie sa il intelegeti ca are nevoie de mai mult timp. Desi v-ati cerut scuze, e posibil sa nu va simtiti nici voi bine imediat. Oricum, v-ati luat o piatra de pe inima cerandu-va iertare. Multor oameni le vine greu sa faca chiar si acest lucru, asa ca bravo voua daca lasati orgoliul deoparte chiar si atunci cand va e greu sa recunoasteti ca ati gresit.