Examen Cambridge 2022. Preț, date și locațiile Follow Me unde te poți pregăti

Pentru a mobiliza copiii, pentru palmares sau pentru a le da încredere în propriile forțe și cunoștințe, examenul Cambridge va fi organizat și în anul 2022 pentru școala FollowMe! Află care sunt datele și prețurile examenelor vara aceasta și cum se pot pregăti sau înscrie cei mici, în rândurile de mai jos!

În afară de dorința de reușită și de familiarizarea cu subiectele și cerințele de tip Cambridge, mai este un singur lucru necesar pentru promovarea acestui tip de examen cu succes. Un nivel cu adevărat bun de limbă. Nu există subiecte sau texte pe care copiii să le poată învăța pe dinafară și să le asigure reușita: doar muncă susținută, cu un plan bine gândit, constantă, pentru a ajunge la un nivel de engleză generală corespunzător.

Tipuri de examene Cambridge pe care le poți susține la Follow Me în 2022

Începând cu vârsta de 7-8 ani, lumea examenelor Cambridge se deschide pentru toți învățăceii sau experții în limba engleză. De la nivel începător la avansat, vom găsi pentru fiecare examenul potrivit pentru a îi testa în mod obiectiv cunoștințele, dar și pentru a îl motiva să progreseze în continuare, mai departe. Poți citi mai multe despre fiecare examen în parte și găsi modele de subiecte aici.

Examenele YLE – Young Learners of English

Examenele YLE se adresează copilașilor între 7 și 12 ani, în funcție de nivelul, gradul de alfabetizare și cunoștințele lor (pentru a susține oricare dintre aceste examene, e necesar să poată scrie și citi cursiv, însă). Starters, primul dintre nivelurile Cambridge, testează nivelul pre-A1 (începător), Movers, nivelul A1 (elementar), și Flyers, nivelul A2 (pre-intermediar). Toate examenele conțin probă de Reading and Writing (este vorba însă de scriere de cuvinte și propoziții, nu chiar compuneri), de Listening (ascultarea câtorva înregistrări, de două ori, și rezolvarea simultană a unor cerințe de pe foile de examen) și probă de Speaking, unde copilul va sta de vorbă, singur în sală, cu examinatorul său pe baza unor materiale vizuale atent alese.

Examenul Cambridge A2 KEY

Cambridge A2 Key e un test pentru adolescenții începând cu vârsta de 12-13 ani. Deși testează, teoretic, același nivel de cunoștințe ca și Flyers (nivelul A2, conform CEFR), e un test mai dificil decât acesta din urmă. Formulările subiectelor, textele, cerințele pentru partea de Writing sunt toate concepute pentru un nivel de gândire mai matur. Spre exemplu, unul dintre subiectele de la proba de Reading and Writing constă în identificarea sensului unor anunțuri din viața reală, de la școală, sala de sport, piscină, aeroport, gară etc, adesea eliptice, schematice, cu termeni necunoscuți și care necesită ceva cunoștințe de fundal asupra lumii pentru a putea fi rezolvate. La proba de Speaking, candidații vor participa în perechi, alături de o comisie formată din 2 examinatori și se va testa și capacitatea lor de interacțiune. Ca atare, noi recomandăm copiilor, chiar dacă au susținut examenul Flyers și au deja un certificat de limbă A2, să treacă și prin experiența Cambridge A2 Key, care îi pregătește pentru testele mai complexe destinate adolescenților și adulților.

Lista completa a examenelor organizate de Cambridge Assessment și scorul necesar pentru promovarea lor

Iată lista nivelurilor de examen Cambridge valabilă și pentru anul 2022 și scorul pe care e necesar să îl obții pentru a promova fiecare examen cu succes.

Examenul B1 Preliminary

Cambridge B1 Preliminary se adresează adolescenților începând cu clasa a șasea-a șaptea. El poate fi folosit atât pentru a echivala proba de engleză pentru admiterea la un liceu cu profil bilingv, cât și proba de Bacalaureat de limba engleză (unde nivelul cerut este B1). Gradul de complexitate al examenului este mai mare și e foarte necesar ca un viitor candidat să fie familiarizat cu subiectele tipice de examen și să dezvolte competențele necesare pentru a le rezolva eficient, în timpul dat.

Examenul B2 First

Am ajuns la nivelurile de examen Cambridge cu adevărat utile în viața academică și pe piața muncii. B2 First poate fi utilizat atât pentru a echivala BAC-ul la engleză, cât și pentru a dovedi un nivel de limbă suficient pentru anumite secții și universități din țară și străinătate sau pentru a accede la joburi în care e necesară comunicarea în engleză. Este foarte necesar ca tinerii ce susțin examenul B2 First să cunoască tipul de subiecte pe care le vor primi la examen și să știe exact în ce fel se punctează limba (scrisă sau vorbită, deci la probele de Writing și Speaking) produsă de ei. Deoarece sunt mari diferențe față de sistemul de notare din școala tradițională românească.

Examenul C1 Advanced

Nivelul C1 este suficient pentru a accede în cele mai multe universități și chiar studii postuniversitare. Diploma te poate aduce în capul listei de CV-uri selectate pentru interviuri, pentru un post unde engleza la un nivel avansat e musai. E ceva util pentru orice persoană, pe termen lung – nu știi niciodată când poate deschide o nouă oportunitate și când anume va face diferența în dosarul tău! Doar că pentru a promova examenul Cambridge C1 Advanced trebuie să fii bine, cu adevărat, pregătit. Nu există scurtături, cursuri minune care în 3 săptămâni să te aducă la nivelul acela. Nu există subiecte vândute la negru, pe sub mână, pentru sesiunea pe care o vei susține, nicăieri în lume.

Care este prețul examenelor Cambridge anul acesta

Taxa de examen diferă, în funcție de complexitatea fiecăruia, de timpul alocat atât la probele scrise, cât și la cea de conversație. Trebuie să știi că probele scrise sunt trimise în Anglia și corectate automat acolo. Iar rezultatele electronice vin după 4-6 săptămâni, diplomele după cel puțin 6. De aceea, te poți scuti de un stres inutil programând examenul Cambridge cu un an înainte să îți trebuiască diploma pentru înscrierea la școală, sau liceu, sau Bacalaureat.

Iată tarifele pentru sesiunea Cambridge din vara 2022:

  • Cambridge YLE – 300 lei
  • Cambridge A2 Key – 380 lei
  • Cambridge B1 Preliminary – 480 lei
  • Cambridge B2 First – 630 lei
  • Cambridge C1 Advanced – 640 lei

Când încep înscrierile la Follow Me și pe ce date poți susține examenele în 2022

Examenele Cambridge din sesiunea FollowMe sunt, în principiu, doar pentru cursanții FollowMe. Și asta dintr-un motiv simplu: nu vrem să trimitem copiii nepregătiți la examen și să îi supunem unui eșec. Toți școlarii înscriși la cursurile standard FollowMe primesc un mock test la noi pe nivelul estimat de profesorul de la clasă, acel mock test este bine studiat, făcut punctajul și estimăm care sunt șansele de reușită ale copilului, în urma pregătirii de câteva luni. 

 student ce poarta masca cu creionul in mana care sustine examenul Cambridge pe hartie

Examenul de engleză Cambridge poate fi susținut în varianta paper-based, pe hârtie, caz în care candidatul va completa răspunsurile pe o foaie separată numită Answer sheet, sau în varianta Computer-based, electronic.

Toată filozofia cu examenele Cambridge nu e doar să le dea copiii, ci să fie folositoare, iar principala lor funcție, după părerea noastră, mai ales la nivelurile mai mici, e psihologică. Să le dea o motivație concretă de a studia, de a scrie, citi, munci copiilor, apoi să le dea încredere că sunt pe drumul cel bun, atunci când văd rezultatul (foarte bun) al muncii lor. Să îi facă să își dorească să treacă mai departe, la alt nivel, să știe mai mult, să se descurce cu și mai mare ușurință.

Înscrierile la pregătirea opțională pentru Cambridge pe care o pot alege cursanții noștri începe undeva în timpul anului școlar, iarna, după aceste mock tests. În acest fel, îi luăm în evidență și încercăm să îi întrebăm despre cum progresează munca lor individuală și să îi stimulăm suplimentar. Ulterior, achitarea taxei de examen se face în timpul primăverii, pentru sesiunea din vară. În vara 2022, nivelurile YLE, Key, Preliminary și Advanced vor susține examenul în săptămâna 22-26 august, iar nivelul First, în sesiunea din data de 24 septembrie.

Cursuri de pregătire pentru examenele Cambridge la orice nivel

Menționam mai sus că preferăm să înscriem propriii cursanți în sesiunile noastre. Ei sunt deja evaluați și pregătiți și știm care sunt aptitudinile lor. Lucrează timp de un an școlar după manuale compatibile Cambridge, cu vocabular, gramatică, practic curriculă compatibilă Cambridge și activități similare cu itemii de examen. Mai mult, lucrăm regulat, cu toți copiii din clasă, indiferent dacă optează pentru susținerea examenului sau nu, subiecte de Speaking tip Cambridge (și asta deoarece le adorăm oricum, atât de bine sunt gândite).

Astfel, cursurile de juniori (nivel 2, 3, 4) și seniori nivel 1, 2 ajută la pregătirea copiilor pentru examenele YLE, în timp ce cursurile de seniori nivel ceva mai avansat (copii de gimnaziu) constituie un antrenament excelent pentru testele Cambridge Preliminary, First și Advanced.

Dacă mai sus am vorbit despre cursurile de an școlar, trebuie să știi că FollowMe organizează și cursuri speciale de vară, dedicate, de pregătire pentru examenul Cambridge. Două ședințe pe săptămână a câte două ore, de luni până joi, copiii alături de profesor vor lucra și vor discuta doar subiecte din sesiunile trecute pentru examenul la care s-au înscris – este una dintre cele mai eficace metode de însușire a competențelor necesare în rezolvarea testelor.

Orice drum ați alege tu și copilul tău, mare sau mic, te încurajăm să pășești cu încredere, deoarece experiența unui examen Cambridge este prietenoasă, plăcută și benefică – atâta timp cât copilul este corect ghidat, încă de la alegerea nivelului și pe tot parcursul etapei de învățare.

Sursa foto: Pexels, cambridgeenglish.org