15 activități educative pentru adolescenți

Ce îi doreşti, ca părinte, adolescentului tău? Cumva să îşi găsească oricând locul cam oriunde pe planetă, să poată alege fără constrângeri unde va trăi, unde va avea o familie şi va lucra, să fie relaxat în orice situație? Atunci îndrumă-l de mic în acest sens.

Cum faci asta? Oferindu-i în primul rând multe date despre identitatea proprie, pe care o va lua cu el oriunde va merge. Poveşti din familia ambilor părinţi, despre strămoşi şi rude, poveşti despre satul sau oraşul unde locuiţi, despre toată ţara, despre tradiţiile şi năravurile sale deopotrivă. Apoi, prezentându-i încă din copilărie şi diverse alte culturi, obiceiuri, legi şi reguli, sisteme de gândire, astfel încât să conştientizeze şi să fie gata de a accepta diversitatea lumii. Şi pregătindu-l pentru a se simţi în largul lui şi în vârf de munte şi în zgârie-nori, vorbind, cântând, dansând, jucându-se şi lucrând fără inhibiţii. Mai jos este o listă de activităţi educative pentru adolescenţi menite să le ofere socializare, relaxare, dar şi să le formeze deprinderi foarte utile pentru viaţa în acest s

Idei de activități educative pentru adolescenți

Să lămurim mai întâi, ce înseamnă educativ? Pe româneşte, „să nu piardă timpul”. Adică să adauge personalităţii şi formării lor cel puţin o trăsătură care îi va face mai eficienţi pe plan interuman, social sau în câmpul muncii.

Cursuri de engleză

Se vorbeşte din ce în ce mai mult de faptul că cetăţeanul global al secolului XXI ar trebui să aibă creierul bilingv. E un must ca cei ce sunt acum adolescenţi să vorbească foarte bine limba engleză dar şi să poată gândi direct în engleză, preferabil şi în încă 1-2 alte limbi străine. Am scris aici despre cum poţi măsura şi stimula motivaţia pentru a învăţa această limbă, motivaţie fără de care orice demers devine foarte greoi…

Cursurile pentru adolescenţi nu înseamnă cuvinte copiate, de învăţat, dictări şi exerciţii. Bine, ceva exerciţii sunt, însă în mare parte înseamnă dezbateri şi teme de conversaţie, schimb de păreri şi argumentarea lor, materiale despre subiecte de actualitate legate de mediu, IT, sporturi de tot felul, comunitate. Cursurile îi lasă pe copii să se exprime în cadrul activităţilor de scriere creativă şi eseuri pe diverse teme sau să îşi îmbogăţească noţiunile de cultură generală. Sunt un pic ca un club unde se exersează gânditul şi vorbitul în engleză.

Tabere interne şi internaţionale

Expunerea la mediul străin de casă e un exerciţiu minunat pentru viitor, îi ajută să conştientizeze că există oameni cu obiceiuri diferite, locuri cu reguli diferite. Asta îmbinat cu noi prieteni, posibil şi ceva certuri, distracţie şi dor de familie (mărturisit sau nu), plus responsabilitatea de a avea grijă de propriile lucruri (cumva, trebuie să încapă în bagaj şi la întoarcere!). Cu siguranţă, taberele în locuri cât mai diverse, alături de alţi adolescenţi din medii cât mai diverse, aduc un beneficiu real procesului de maturizare.

Vedere de sus asupra unei parti a Londrei, cu Tamisa in centru

Mediul internaţional măreşte gradul de adaptabilitate al tinerilor, îi îmbogăţeşte cultural şi îi aduce cu un pas mai aproape de a fi cetăţeni globali

Drumeţii montane

Aproape nimic nu te încarcă fizic şi psihic mai mult decât timpul petrecut în natura nemodificată de om, în compania altor tineri care adoră muntele. Poveşti minunate şi prietenii pe viaţă s-au legat prin intermediul cluburilor de drumeţii montane. E indicat ca tinerii să fie însoţiţi şi de profesionişti care să îi îndrume şi să îi supravegheze. În acest scop puteţi căuta asociaţii, ONG-uri sau firme care organizează regulat astfel de excursii. 

Sporturi de echipă 

Pentru că adolescenţii adoră să petreacă timp cu prietenii, sporturile ca fotbal, volei, rugby, baschet, handbal şi aşa mai departe sunt o opţiune bună pentru a îi ajuta să se relaxeze, să se dezvolte bine fizic sau să îşi consume energia în exces. Dar în acelaşi timp, în cadrul acestor sporturi învaţă să coopereze, să ofere şi să accepte ajutorul celorlalţi şi să fie atenţi la poziţia şi mişcările întregii echipe. Aceste aptitudini pot fi transferate în viitor în viaţa profesională indiferent de domeniu şi în viaţa socială. Care la noi, momentan, suferă de lipsă de spirit comunitar.

Sporturi de „concentrare pe propriul corp”

Un mod bun de deconectare pentru adolescenţii ce se simt stresaţi sau suprasolicitați de viaţa şcolară sunt sporturile care solicită concentrare maximă asupra propriilor mişcări, cum ar fi înotul sau tenisul, atletismul, gimnastica. Aici vor exersa fiecare mişcare până când le iese perfect, vor vedea cum performanţele lor se îmbunătăţesc prin muncă şi le va creşte stima de sine. 

Voluntariat

Iată o activitate care îi învaţă pe tineri despre spiritul civic şi comunitar, despre nevoile celorlalţi şi despre dăruire. Într-o lume capitalistă în care sunt împinşi de mici să dea dovadă de spirit antreprenorial, să fructifice orice oportunitate, să vâneze oferte, să „se realizeze”, e util (şi un element de civilizaţie în acelaşi timp) să facem loc voluntariatului. Unde tinerii să facă ce e de făcut fără a aştepta nimic în schimb. Uneori nici măcar recunoștință – pentru că asta înseamnă de fapt voluntariat. În zilele noastre ei pot alege domeniul cu care simt că rezonează: protecţia mediului, ajutorarea în diverse moduri a categoriilor defavorizate (copii, bătrâni, oameni cu venit foarte mic), îmbunătăţirea aspectului oraşului.

Tineri distribuind cutii cu produse dintr-un camion persoanelor nevoiase

Voluntariatul îi învaţă pe adolescenţi prima dintre valorile unui cetăţean global: să fie oameni

Pictură şi desen, desen tehnic, grafică

Pentru firile artistice, pictura e o activitate boemă, relaxantă, care aduce satisfacţie imediată. Poate fi îmbinată cu spiritul antreprenorial prin pictura pe haine (o activitate de nişă foarte bine cotată) sau personalizarea diverselor alte obiecte, crearea de ilustraţii pentru cărţi, reviste şi aşa mai departe. În ceea ce priveşte desenul, e un pas important şi pentru alte cariere, cum ar fi cea de arhitect, designer vestimentar sau designer de interior.

Robotică şi programare

Dacă ţi se pare ceva cu adevărat grozav când vezi în filme târgurile de ştiinţă organizate de elevii din şcolile occidentale, vestea bună e că au început şi la noi să capete amploare aceste activităţi. Adolescenţii cu înclinaţii către tehnică şi ştiinţă îşi pot urma pasiunea şi acumula cunoștințe în ceea ce reprezintă cu siguranţă un domeniu de viitor al omenirii.

Public speaking

Cam toţi părinţii de după 1990 şi-au dorit pentru ai lor copii să fie „mai îndrăzneţi” decât au fost ei, să îşi poată spune părerea, să aibă curajul să iasă în faţă. Iată cursul perfect pentru antrenarea acestor abilităţi, unde înveţi să scapi de emoţii, dar şi să fii amuzant, charismatic, să îţi construieşti eficient discursul pentru a capta audienţa. Trucurile precum lungimea potrivită a pledoariei, recurgerea la afect combinată cu argumente raţionale sau la mici anecdote personale îi vor ajuta pe tineri chiar dacă nu ţintesc să devină politicieni.

Microfon metalic in prim plan pe fundal de lumini si siluete umane blurate

Şcoala „pe sistem vechi” constă în principal în audierea de noi informaţii şi redarea lor, iar singura activitate care îi pregătea pe copii şi tineri să „ţină piept” emoţional mulţimii erau serbările şcolare. Acum există o serie întreagă de cursuri care îi fac mai îndrăzneţi şi mai siguri pe ei în expunere şi în interacţiune

Club de dezbateri

Puţin mai departe pe acelaşi drum, clubul de dezbateri îi ajută pe adolescenţi să îşi dezvolte gândirea critică, să respingă argumente false sau emoţionale care conţin erori de logică şi astfel să nu se lase manipulaţi. Mai mult decât atât, ei învaţă să îşi susţină valid punctele de vedere cântărind şi prezentând în mod complex punctele tari şi slabe ale unei situaţii.

Dansuri

Aproape tuturor adolescenţilor le place să danseze. Există opţiuni de cluburi de dans care să îi facă maeştri în stilurile latino, sau dans sportiv, streetdance, freestyle, folclorice ş.a.m.d. E un mod frumos şi sănătos de socializare şi de petrecere a timpului liber. Şi dansul este un limbaj internaţional!

Cursuri de teatru şi dezvoltare personală

Pentru cei ce se visează actori, pentru tinerii cărora le place să se cunoască, să experimenteze cu emoţiile lor şi cu modalităţi de exprimare a acestora, care vor să devină şi mai spontani există cursurile de teatru. Acolo învaţă cum să interpreteze, aleg anumite compoziţii pe care le repetă, apoi le prezintă în faţa publicului. E o muncă de echipă grozavă, cu o finalitate practică, ce oferă multe felicitări şi multă satisfacţie.

Lecţii de chitară

Chitara este încă „Wow!” pentru adolescenţii romantici. Încă leagă prietenii, încheagă grupuri, uneşte prieteni cu inima frântă în jurul focului la munte sau pe plajă vara. În plus, creierul este stimulat în cel mai bun mod: e un exerciţiu bun de memorie, coordonare şi dezvoltare a laturii artistice.

Un baiat si o fata adolescenti pe maulul marii la apus canta la chitara

E minunat ca tinerii să facă loc pentru cât mai multă muzică în viaţa lor. Chitara e „comodă” pentru că poate fi luată în vacanţă, la munte, la mare şi pentru că nu necesită neapărat acompaniament

Tur tematic al ţării sau al unei zone

Poţi programa o activitate de familie care să vă îmbogăţească pe toţi din punct de vedere cultural: tur al mănăstirilor dintr-o anumită zonă, al cetăţilor şi castelelor sau al satelor cu clădirile lor în diverse stiluri, cu muzeele şi obiceiurile lor. Va fi timp de calitate petrecut în familie şi o amintire frumoasă pentru copilul tău. Din ce în ce mai mult sunt promovate şi accesibile vacanţele în străinătate, în detrimentul cunoaşterii propriei ţări. 

Dacă tu crezi că nu are prea multe de oferit, mai gândește-te o dată: oriunde va ajunge în viitor, îi refuzi copilului tău accesul la construirea identităţii sale culturale. Ceea ce vreau să spun e că ar trebui ca toţi tinerii să ştie cât mai multe despre ţara lor şi locuitorii ei, cu bune şi rele, cu plusuri şi gropi în asfalt :).

Cursuri de fotografie

Prin acest hobby, adolescenţii pot îmbina plăcerea de a călători sau de a petrece timp în afara casei, în oraş sau în natură cu pasiunea pentru tehnologie şi talentul artistic. Fotografiile sunt în prezent baza activităţii zilnice umane, devenind mai importante în această perioadă decât scrisul. Reţelele sociale şi internetul le promovează, pictogramele au înlocuit comenzile clasice pe toate tipurile de device-uri, până şi meniurile sunt bazate pe poze în restaurante, iar un tânăr care nu este bun „image-wise” la identificarea şi interpretarea pozelor pleacă cu un minus în multe cariere.

Sporturi pe roţi

Asta înseamnă bicicletă, role, skateboard, waveboard, longboard, pennyboard, trotinetă sau electroboard. Sunt fun, îmbină tehnologia cu sportul, îmbie la timp petrecut în aer liber şi la sunat prieteni pentru „o tură prin parc”.

Cu toţii „ţipăm” în media că vrem adolescenţi şi tineri educaţi, fericiţi, relaxaţi, respectuoşi şi lipsiţi de agresivitate, care să ştie ce vor de la viaţă. Pentru asta, adulţii din viaţa lor, părinţi, profesori, unchi şi mătuși, poate bunici îi pot ghida să investească energia imensă pe care oricum o au în activităţi educative plăcute lor, care să îi expună la cât mai multe domenii ale vieţii. Şi să petreacă timpul nu distrugând, ci construind: propria personalitate, prietenii, proiecte sau obiecte.