Toti copiii sunt frumosi…dar iata ceva revoltator!

Da, asa e! Nu exista notiunea de copil urat. Toti copiii sunt frumosi si nu ar trebui sa existe vreun fel de competitie in acest sens. Am mentionat acum ceva vreme ca fetitele nu ar trebui sa poarte machiaj de la varste prea fragede. Inca sustin cu tarie acest argument! Din pacate, se pare ca in Statele Unite, frumusetea fetitelor a fost exploatata pana la mutilarea inocentei.

Din 2009, pe postul american TLC se difuzeaza un reality show despre concursurile de frumusete pentru copii cu varste cuprinse intre cateva luni si 12 ani. Show-ul se numeste „Toddlers and tiaras” (Copilasi care invata sa mearga si coronite). In timp ce multa lume poate considera ideea asta de show ca fiind nevinovata si draguta, cred ca e cazul sa analizam putin pozele cu aceste „concurente” la titlul de regina a frumusetii:

Observati poza cu fetita cu peruca galbena si cizme negre. De cine va aduce aminte? Este personajul Juliei Roberts din filmul „Pretty Woman”. Stim cu totii ce rol juca ea atunci. De ce ar vrea unii parinti sa isi vada fiica de nici 5 ani in astfel de haine? Cat de disperata poate fi aceasta lupta pentru o diadema de „printesa” a frumusetii? Suficient incat sa iti obligi fetita de 4 ani sa poarte sani falsi si fund fals numai pentru a semana cu Dolly Parton, celebra pentru operatiile estetice mult prea evidente si exagerate.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=QAxEt5YL8w4&feature=related]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=EPOmXUWp8s8]

Aceste concursuri de frumusete nu au absolut nicio treaba cu copilaria frumoasa si inocenta. Ceea ce li se induce lor ca este frumos e machiajul exagerat, bronzul artificial si coafurile si hainele extravagante. Daca va uitati cu atentie la unele dintre fetite, ati putea spune ca sunt papusi Barbie in marime naturala cu aceeasi cantitate de plastic si culoare tipatoare.

Cum o sa le incurajeze aceste mame pe fetitele lor cand vor fi mai mari? Un simplu „esti frumoasa pentru ca esti naturala” nu va exista in conversatiile lor. E trist cand ne gandim ca in loc sa mearga la cumparaturi pentru jucarii, momentul lor de comuniune va fi dezbaterea strategiilor de aplicare a fardului de obraz. Cine isi doreste o astfel de copilarie?

Nu ar fi un soc pentru nimeni daca am afla ca acesti parinti incurajeaza anorexia si bulimia dinaintea anilor de adolescenta. Obsesia de a fi perfecta le-a fost injectata acestor fetite dinainte sa isi invete primele cuvinte si vor creste cu o perceptie gresita despre ceea ce inseamna frumos.

De ceva ani incoace televiziunea s-a prostit, dar emisiunea „Toddlers and tiaras” prezinta o lume post-apocaliptica a copilariei in care sper sa nu ajungem vreodata si noi. Sa ne rugam sa nu fie un format care sa fie preluat si de televiziunile autohtone!