Dezacord respectuos

Cum ne invatam copiii sa aiba o parere, sa nu fie de acord cu cineva si sa fie respectuosi in acelasi timp? Traim intr-o lume in care cu greu ne gasim modele demn de urmat, iar la televizor apar oameni care se cearta mai mult decat dezbat. Nimeni nu i-a invatat pana acum cum sa NU fie de acord cu cineva fara sa il jigneasca. E timpul ca aceste lucruri sa se schimbe!

calvin-argument

Oricine a fost in dezacord cu cineva, indiferent despre ce era vorba. Fiecare are opiniile sale, experientele sale si trairile proprii. Cu toate acestea, oamenii se judeca intre ei dupa preferintele si alegerile lor. Spre exemplu, daca asculti muzica rock, sigur nu esti religios, daca ai parul colorat in mai multe nuante, nu esti o persoana serioasa si cate si mai cate. Copiii trebuie invatati sa nu adopte aceasta mentalitate pur si simplu pentru ca e cel mai comod, ci trebuie sa creada in ceva-in ceva ce pot apara.

Copiii sunt foarte usor de impresionat. Pentru ei oricine poate fi un model, pentru ca incearca sa se agate de orice le atrage atentia si considera ca daca cineva e placut de majoritate, e un model demn de urmat. De asemenea, incercati sa fiti dumneavoastra, parintii, acel model de care au atata nevoie. Faceti tot posibilul sa fiti dumneavoastra cei pe care ii admira si cu care vor sa semene.

42b0bacaaf8af007ec3650c1d94a596e

Invatati-i ce e empatia. Copiii sunt cele mai egoiste persoane, cred ca totul li se cuvine si ca lumea se invarte in jurul lor. E normal; se intampla. Trebuie sa scoatem in evidenta momentele pozitive din viata lor din care pot invata. „Mai tii minte cand ai facut *un lucru pozitiv* pentru colegul X? A fost foarte frumos din partea ta si sunt mandru/ mandra de tine ca ai gandit asa.” Invatati-i din timp sa se puna in locul altora pentru a le respecta parerile, chiar daca nu sunt de acord cu ele.