Atunci cand suntem copii, invatarea este ghidata aproape intotdeauna de altii. Insa ca adulti, putem prelua controlul in ceea ce priveste procesul de invatare. Veti obtine rezultate mai bune la limba engleza daca sunteti constient de obiectivele dvs si cautati orice prilej sa exersati, atat la cursuri, cat si singuri. Caci, de fapt, invatarea depinde de noi, de motivatia si rigurozitatea noastra. Ganditi-va cat de liberi veti putea fi in orice calatorie si cat de mult conteaza in zilele noastre limba engleza pe piata muncii!
Puneti-va intrebarea aceasta saptamanal: Ce vreau sa invat saptamana asta?
Adresandu-va aceasta intrebare, veti realiza ce anume e cel mai important pentru dumneavoastra. E foarte usor si comod sa va concentrati pe gramatica si unitatea pe care o studiati in prezent. Daca va creati un scop pe care doriti sa il atingeti saptamana de saptamana, veti vedea cat de repede asimilati cunostinte si cum veti progresa in invatarea limbii engleze, de la incepator la avansat.
Faceti o scurta recapitulare a celor mai importante notiuni inainte de a merge la culcare. Creierele noastre proceseaza informatia proaspat intiparita inainte de culcare. Daca recapitulati gramatica pe scurt sau daca faceti un exercitiu inainte de a adormi, creierul va procesa informatia in timpul somnului.
Cand faceti exercitii de gramatica sau vocabular singur/a, vorbiti in engleza. De asemenea, incercati sa si ganditi in engleza pe cat posibil. Asa cum a intelege bazele tenisului nu va face un tenismen profesionist, aceasta logica se aplica si la invatarea si intelegerea limbii engleze. Prin urmare, daca intelegeti explicatiile gramaticale, asta nu inseamna ca puteti vorbi engleza in mod automat. Trebuie sa repetati sa vorbiti in engleza, oricat de ridicol vi s-ar parea. Vorbitul in engleza atunci cand invatati va va „obisnui” muschii fetei cu pronuntia unei limbi diferite de cea materna. Daca simtiti ca nu stapaniti prea multe expresii, cititi cerintele cu voce tare. O sa va ajute mai mult decat credeti.
Faceti exercitii de listening de 5-10 minute de cel putin 4 ori pe saptamana. Vizualizati ce se intampla cu muschii atunci cand nu sunt lucrati – daca sunteti obisnuit/a sa alergati 20 de minute in fiecare zi si faceti o pauza de o saptamana-doua, in clipa in care va reapucati de alergat, acele 20 de minute vor fi ca un chin pentru muschii dumneavoastra. Dupa o astfel de experienta, nu o sa mai aveti chef de alergat. Cam asa se intampla si cu creierul. Daca va decideti ca veti lucra din greu si veti face exercitii de listening de 2 ore, o sa va piara toata pofta de repetat si invatat. Aceasta e o experienta care se va intampla foarte rar. Prin urmare, e indicat sa incepeti usor, cu cateva minute pe zi si sa aveti acest obicei in fiecare zi. Muschiul numit creier se va obisnui cu exercitiul acesta si va vrea sa il faca zilnic si sa progreseze.
Cautati oportunitati in care sa fiti obligati sa vorbiti/cititi/ascultati in engleza. Acesta este cel mai important sfat, avand in vedere ca scopul dumneavoastra este sa folositi engleza intr-o situatie reala. Discutiile de la clasa simuleaza situatii reale, dar incercati sa creati unele in care sa nu aveti voie sa folositi limba romana: cititi/ascultati stiri in limba engleza si corespondati cu prieteni din alte tari prin e-mailuri in engleza.