Cum arată un curs interactiv de limba engleză pentru adulți sau copii

Meditație, curs ca la școală sau curs interactiv de grup pentru a învăța o limbă străină – care este varianta mai bună și de ce? Află din articol ce înseamnă de fapt un curs interactiv și ce aduce el în plus față de sistemul clasic de predare, ce tipuri de activități se desfășoară în cadrul acestuia și alte detalii legate de învățarea mai ușoară și atingerea mai rapidă a unui grad de fluență.

Ce înseamnă un curs interactiv

Profesorul modern nu îi învață el pe copii, ci îi ajută să învețe ei înșiși. Planifică, desfășoară și moderează activități la care cursanții de toate vârstele să participe activ: adică să vorbească, în primul rând, să scrie, să rezolve, să afle și să sintetizeze ei înșiși. Pentru că obiectivul final, ultim al unui proces de învățare a unei limbi străine e să o înțelegi cu cât mai mare ușurință, să o vorbești cât mai bine cu putință și să o poți folosi în scris în mod corect și creativ. 

Cum trebuie să arate un curs interactiv de limba engleză

Pentru ca un curs să poată fi organizat pe principiul participării continue a elevilor la activități și al interactivității, e necesar să aibă un număr redus de cursanți (în jur de 10). Mult mai mulți elevi nu permit observarea, moderarea și inputul profesorului în mod satisfăcător (plus că nivelul de zgomot, indiferent de vârstă, crește considerabil), iar mult mai puțini elevi fac ca ritmul să fie monoton, deoarece nu pot forma perechi și grupe care să asigure diversitatea.

Cursurile interactive presupun ca în multe dintre momentele orei activitatea să NU se desfășoare frontal – adică o persoană, profesor sau alt elev, vorbește în fața clasei și restul ascultă – ci în perechi sau grupuri. Elevii au o cerință de efectuat (joc de rol, dezbatere, exercițiu de rezolvat, text de scris, indicii de descifrat pentru a afla ceva) și o execută în grupuri de 2, 3, 4 elevi simultan (toate perechile sau grupurile lucrează și vorbesc în același timp). Apoi, după rezolvarea cerinței se întâmplă ceea ce se numește class feedback – rezolvarea e discutată pe scurt cu toată clasa și cu profesorul, pentru ca toată lumea să se asigure că a îndeplinit corect cerința sau să afle cum se îndeplinea.

În timp ce elevii lucrează, profesorul îi coordonează, îi supraveghează discret, intervine atunci când e cazul pentru a corecta, oferi alternative sau stimula conversația.

Acest sistem e mai comod pentru participanți? NU. Nu e mai comod nici pentru elevi, nici pentru profesor – dar e mai bine. Produce o învățare mai eficientă, deoarece toată lumea participă mult la curs în mod activ, în loc să asculte pasiv trei sferturi din ședință.

Ce trebuie să știi înainte de a începe un curs interactiv de engleză?

Că nu va fi la fel ca la facultate – ascultat și scris de pe tablă și că va trebui să depui ceva efort. Un curs interactiv te ajută pe tine să practici limba engleză (nu să acumulezi cunoștințe pe care, cândva, să le pui în practică). Acolo și atunci, pe loc. Asta înseamnă că și tu trebuie să fii dispus să vorbești, să lucrezi activ alături de colegi la fiecare ședință. 

De asemenea, deoarece cursurile interactive se bazează mult pe conversație, nu te aștepta să fie corectată, întotdeauna, fiecare greșeală în parte. Multe dintre activități au ca scop construirea fluenței, caz în care accentul cade pe transmiterea ideilor și a unui mesaj și nu va fi corectat la sânge cel care vorbește. În cadrul altor activități, destinate acurateței în vorbire, va fi vizată corectarea gramaticii. 

Cum se desfășoară cursurile de engleză FollowMe

La cursurile de engleză FollowMe, elevii sunt încadrați în grupe în urma unui test de plasament gratuit susținut cu unul dintre profesorii experimentați ai școlilor din zonele Ghencea, Drumul Taberei, Titan sau Vitan, pentru a ne asigura că fiecare ajunge în locul potrivit, conform vârstei și nivelului de cunoștințe. Vârsta și nivelul omogene ne permit apoi să găsim subiecte de conversație interesante pentru toată lumea, texte și video captivante, că putem lucra subiecte de pregătire Cambridge pentru proba orală care să fie accesibile tuturor, fie că sunt YLE sau A2 Key, B1 Preliminary, B2 First sau C1 Advanced.

Pentru copii

Cursurile de engleză pentru cei mici încep întotdeauna cu o activitate de verificare sumară a temei și consolidare a cunoștințelor căpătate anterior, sub formă de joc, fie cu flashcard-uri sau pe caiet, pe tablă sau minităblițele albe. Apoi urmează momentul de introducere de cunoștințe noi, parcurgerea activităților din manualul de curs (manual compatibil Cambridge, la toți copiii școlari) și ulterior, activități stimulante în perechi sau echipe pentru exersarea vocabularului și a gramaticii nou învățate (pe care de cele mai multe ori copiii le percep ca jocuri). Iată elementele care fac ca un curs FollowMe să fie interactiv: 

Învățarea prin observație

În privința adăugării de cunoștințe noi, avem la îndemână metoda clasică a predării (prezentarea și notarea informației de către profesor și absorbirea regulilor de către elevi) sau, folosită mult mai des în clasa interactivă, metoda observației.

Aici copiii primesc un text, o înregistrare, un video, o anecdotă sau pur și simplu o multitudine de exemple într-un context, selectate de profesor, ce conțin toate limbajul-țintă (să spunem, Past Simple cu verbe regulate, terminate in -ed).  Prin intermediul întrebărilor ajutătoare, ghidați de profesor, au ocazia de a observa cum se folosește structura pe care urmează să o învețe, să înțeleagă sensul și regula de formare sau de folosire. Apoi încearcă să teoretizeze singuri: ce înseamnă de fapt trecut, cum se formează, în preajma căror cuvinte apare (adverbe de timp ca yesterday, last year, five years ago, etc). 

Ceea ce ne propunem cu această abordare e o înțelegere mai profundă și un grad mai mare de implicare din partea elevilor, care în epoca noastră se pare că nu mai au foarte mare disponibilitate de a asculta / păstra atenția și concentrarea în mod pasiv un număr mare de minute.

Rezolvarea cerințelor în perechi și echipe

Fie că e vorba de texte de citit și extras anumite informații, de exerciții de gramatică sau de exersarea anumitor acte de comunicare, lucrul în perechi și echipe le dă copiilor încredere să participe și să vorbească mai liber. Și asta pentru că nu resimt aceeași presiune pe care o resimt atunci când se află în fața întregii clase, cu toate privirile ațintite asupra lor. Mai mult, ei se ajută unii pe alții, învață să coopereze într-un fel necompetitiv, învață unii de la alții. Partenerii se schimbă din timp în timp, pentru ca toți copiii să învețe să lucreze bine unii cu alții.

Jocul de rol

Când spui joc, spui învățare, zic experții cei mai mari în educație. Jocul de rol este motivant – imposibil să nu găsești o situație sau un domeniu care să nu îi intereseze pe cei mici!. Oferă șansa copiilor să fie creativi, să își strecoare ideile, să își spună opiniile, să folosească gestica, mimica, limbajul non verbal. Îi ajută să se dezvolte ca persoane, în joacă, fără presiune (are darul de a aduce mai mult cu joaca și mai puțin cu activitățile academice, deci cursanții vor fi mai puțin crispați, odată ce se obișnuiesc cu acest tip de activitate).

Activități hands-on

Când spunem Hands-on, ne referim la activități unde cei mici își folosesc mâinile și corpul, evitând poziția fixă în bănci. Care chiar nu mai este de actualitate pentru ședințe întregi de curs în secolul XXI. De la jocurile și activitățile derulate pe display-ul interactiv, unde unim, prindem, rotim, amestecăm, edităm cuvinte, propoziții, texte, pictograme și până la dans, mimă, jocuri de mișcare sau mânuirea flashcard-urilor, bilețelelor și micilor obiecte ascunse prin clasă, la proiecte de îndemânare pentru diferitele ore tematice de Crăciun, Ziua Femeii, Valentine s Day, Halloween, găsim zilnic oportunități să implicăm și energia kinestezică a copiilor.

Pentru adulti

Aceleași principii sunt valabile și pentru cursurile de engleză pentru adulți:

  • Atmosferă prietenoasă de la început – formăm grupe unde avem cu toții același nivel, aceleași interese, aceeași țintă
  • Oportunități de a discuta și de a aplica cele învățate, personalizând cu experiențele proprii
  • Jocuri de rol și simulări de situații reale
  • Dezbateri folosind subiecte de interes general
  • Toți cursanții participă în mod egal, răspund și contribuie la curs în aceeași măsură

Cursurile de engleză Followme nu reprezintă, așadar, un loc unde adulții vin, se așează și ascultă explicații despre limba engleză, ci vin și ascultă, citesc, vorbesc, scriu, toate acestea în timp ce interacționează unii cu alții.

Pregătirea la limba engleză este suplimentată acasă prin teme, lectură (uite și sugestiile noastre de cărți pentru copii, cărți de dragoste în engleză, sau recomandări de autori britanici contemporani) sau, pentru cei pasionați de gadget-uri, aplicații de învățare. Niciuna dintre aceste metode însă nu dă rezultate în ceea ce privește fluența fără suportul unui curs interactiv de limba engleză de grup.

Sursa foto / video: FollowMe