Bunele maniere in online

Sa nu ne mai ascundem dupa deget! Multi dintre noi apelam la comunicarea din mediul online nu numai pentru ca e simplu si rapid de folosit, dar ne ofera posibilitatea de a spune ceea ce dormim, cand dorim si sub ce nume vrem. De aceea avem conturi pe tot felul de site-uri si retele de socializare. Pe unele avem numele complet si informatii personale (uneori mult prea personale si nu e neaparat cea mai buna idee din lume), iar pe altele avem username-uri care nici nu ne mentioneaza numele.

Mi-e greu sa cred ca nimeni nu a intrat pana acum pe un videoclip pe youtube si nu a vazut „luptele” aprinse din sectiunea comentariilor. Spre exemplu, username-ul XemoloveX ii spune lui IloveJustinBieber99 ca Justin Bieber sau Miley Cyrus a facut 58 de conturi false pentru a da dislike unui videoclip Tokio Hotel. Certuri de genul acesta in mediul online sunt inofensive la inceput, dar promoveaza disputa. Desi la inceput toti spun ca nu ranesc pe nimeni cu nimic, acest lucru va incepe sa ia proportii si in viata de zi cu zi. Prin urmare, ar arata ca daca e in regula sa te certi in mediul online, e ok si la scoala, si pe strada sau in familie. Este un lucru frumos sa sustii un anume artist sau trupa si sa arati lumii ca au suportul tau, dar asta nu inseamna ca tuturor trebuie sa le placa ce iti place tie. Gusturile nu se discuta si ar trebui sa acceptam asta.

Bunele maniere sunt necesare si in e-mail-urile pe care le trimitem. Vorbim intr-un fel cu sefii si profesorii si in altfel cu familia si prietenii. Mare atentie la vocabular in primele doua cazuri! Daca ne permitem mici glume cu prietenii sau rudele, cu superiorii nostri ar trebui sa pastram un ton neutru si formal.

Iata cateva sfaturi in privinta comunicarii prin e-mail cu acestia:

1. Nu abuzati de Caps Lock. Imaginati-va cum ati citi un astfel de mesaj: „BUNA ZIUA!” …e ca si cum persoana aceea tipa la voi.

2. Atentie si la adresa de mail. Stiu ca in adolescenta tindem sa alegem cele mai trasnite adrese de e-mail pentru a ne exprima creativitatea si imaginatia, dar dupa o anumita varsta e cazul sa avem o adresa care sa includa numele complet pentru a putea fi luati in serios. Imaginati-va reactia pe care o aveti cand vedeti un e-mail de la baby_angel44@hotmail.com! Multi am tinde sa credem ca e un virus sau spam, asa ca il stergem inainte sa il citim. Cum v-ati simti daca profesorul, seful sau poate chiar un prieten v-ar ignora mesajul doar judecand dupa adresa de e-mail? Sau vice-versa.

3. Scrieti mereu subiectul e-mailului.

4. Nu mai trimiteti e-mailuri de genul „Daca nu trimiti acest mesaj la 10 persoane vei pati ceva rau in urmatoarele ore”. Astfel de mesaje sunt enervante, si va puteti trezi la lista de ignore.

5. Verificati-va si folderul de Spam. Se mai intampla ca unele e-mailuri sa aterizeze si pe acolo, asa ca nu strica sa verificati inainte sa stergeti.

6. Nu dati click pe nimic care va anunta ca ati castigat N milioae de dolari.

7. Cititi si ganditi inaine de a trimite. Nu folositi prea multe prescurtari. Nu toata lumea intelege limbajul de yahoo messenger.

8. Nu spuneti in e-mail ceva ce nu ati zice in public. Nu se stie niciodata cui ii va fi forwardat acel e-mail.