Bune maniere pe care orice copil ar trebui sa le stie

Stim cu totii ca perioada copilariei este una care trebuie traita fara prea multe reguli si restrictii si ca ar trebui sa lasam copiii sa fie…copii. Cu toate acestea, manierele sunt esentiale pentru increderea in sine si succesul in viata.

A spune „Te rog” si „Multumesc” e ceva cu care suntem obisnuiti si spunem aceste cuvinte chiar si cand nu e nevoie (din exces de politete, probabil). De cele mai multe ori, trebuie sa le amintim celor mici aceste aspecte, dar creste sufletul in noi atunci cand ii auzim pe copii ca spun asta fara sa le spunem nimic. Nu doar cuvintele acestea sunt importante – gesturile cantaresc la fel de mult. Daca un copil va imbratiseaza dupa ce i-ati dat o prajitura sau ceva ce isi dorea de ceva vreme, considerati-va recompensat cu un „Multumesc” din suflet. „Pardon” trebuie spus chiar si atunci cand e vorba de un incident. Cand se izbesc unul in celalalt, nimeni nu trebuie sa reactioneze violent si sa il certe pe celalalt. Trebuie sa isi dea seama ca a fost un mic accident si ca e nu e vina niciunuia dintre ei. A spune „Pardon” e o chestiune de buna crestere si arata ca nu tin ranchiuna pentru orice nimic.

56_1table_manners

Copiii vor atentie non-stop si intrerup persoanele care vorbesc fara sa isi dea seama ca acest lucru e deranjant. Intotdeauna e placut sa ai o conversatie mai matura cu copiii tai si sa nu fie distrasi de nimicuri care sa o intrerupa. Daca e ceva cu adevarat grav sau important, ar trebui sa spuna „Pardon” sau „Scuza-ma” si apoi sa spuna ce dorea. Sa intrerupi pe cineva care vorbeste pentru nimicuri e nepoliticos. O alta varianta este sa conveniti asupra unui semnal non-verbal pe care sa il foloseasca atunci cand vrea sa va zica ceva si sa faceti si dumneavoastra acelasi lucru. Fie ca e o strangere de mana sau pusul mainii pe genunchi, obisnuiti-va sa faceti acest daca trebuie sa intrerupeti conversatia.

cf_ages3-5_main_

Orice copil care poate sa mearga si intelege comenzile ar trebui sa stie sa stranga dupa el. Asemenea gest o bucura pe mama si il ajuta pe copil sa se descurce singur. Legat de bucatarie, un alt lucru pe care ar trebui sa il mai stie este sa nu umble in frigider sau dulapuri, mai ales in casele altora. Daca li se face foame, atunci pot ruga frumos gazda sa le dea de mancare. Sigur nu vor fi refuzati si le va fi apreciata politetea cu care au cerut.