Activități de toamnă pentru copii și părinți. 15+ idei distractive pentru toate vârstele

Poate că nu te bucuri atunci când vine luna septembrie. Poate te gândești: vara s-a terminat, lăsăm distracția deoparte, încep școlile și greul. Dar să reflectăm puțin: canicula se sfârșește, deci vei putea face orice mai ușor. Programul tuturor familiilor devine mai organizat, ideile ni se limpezesc, cerul și natura capătă culori intense, de pictură și noi desfătări olfactive, culinare, vizuale devin accesibile. Poți alege între multe activități de toamnă pentru copii și e ideal ca în afara școlii și a cursurilor, să petreceți cât mai mult timp afară, fără a mai avea grija soarelui în varianta lui nocivă. Mai jos găsești ideile noastre pentru a îi atrage pe mici și mari afară!

Rolul activităților de familie în dezvoltarea armonioasă a copiilor

Scriem această serie de articole despre activități de familie pe care le poți desfășura cu copiii de 4, 5, 6-7 ani și mai mari deoarece credem foarte mult în rolul timpului petrecut în familie. Agresați de reclame, bannere și informații de la alți părinți, adesea ne gândim că e educativ să lăsăm copiii la ateliere, cercuri, activități extrașcolare, petreceri, colegi, să le stimulăm permanent inteligența și creativitatea prin provocări organizate de specialiști în diferite domenii. 

Când ei, de fapt, tânjesc să gătească alături de noi. Să pescuiască, să se plimbe, să facă orice alături de părinți, atâtat timp cât există bună dispoziție. Căci unde și alături de cine se simt copiii mai bine, mai în siguranță, cum își pot consolida rădăcinile care să îi ancoreze în viață altfel decât petrecând timp în familie? 

Lasă în seama specialiștilor lucrurile pe care nu știi tu să le faci sau să le explici (anumite sporturi, dansuri, matematică sau limbi străine). Dar nu îi umple timpul cu activități doar ca să fie plin: copiii se dezvoltă armonios dacă stau cu părinții lor și învață treptat să gătească, sa facă curat, să grădinărească. Să discute despre probleme și soluții, să cumpere lapte și pâine, să fie atenți când se termină pasta de dinți sau zahărul, să schimbe apa florilor din vază. Nu lăsa deoparte lucrurile firești, mici, dar care aduc liniște și satisfacție imediată și care fac, de fapt, ca mica planetă a familiei să se învârtească.

Activități de toamnă pentru copii preșcolari

Mers prin frunze uscate

Este amuzant și uimitor, pentru un copil de 3-5 ani, să descopere sunetul pe care îl pot produce piciorușele sale atunci când merge printr-un strat de frunze uscate. E surprinzător să descopere cât de ușoare sunt, cum le poate face să zboare lovindu-le cu piciorul, cum se poate arunca într-o grămadă de frunze și cât de moi sunt acestea! Dar acolo se petrece și o treabă serioasă: contribuie la bazele cunoștințelor de fizică.

silueta umana realizata pe iarba din contur de bete si haine din frunze de diferite culori

Desenele din bețe și frunze de toamnă sunt una dintre cele mai artistice activități de toamnă.

Adunat frunze colorate pentru planșe

Observarea și atingerea frunzelor de diferite culori, forme (rotunjite, ascuțite), consistențe (mai groasă sau mai subțire, mai tare și casantă sau mai moale și elastică) e o activitate minunată de asemenea. Frunzele colorate pot constitui apoi material pentru planșe cu peisaje din frunze lipite, care să decoreze holul sau frigiderul. Sau să fie dăruite bunicilor.

Făcut coroană din materiale de toamnă

Micul prinț sau mica prințesă merită o coroană… dacă vor contribui ei înșiși la realizarea acesteia. O formă de carton, două capse, puțin lipici sau scotch și îmbinarea creativă a frunzelor, bețișoarelor, scoarței de copac sau a ghindelor sunt suficiente.

baietel cu coaroana pe cap facuta din carton si frunze uscate lipite

O activitate de toamnă menită sa îi încânte pe preșcolari este făurirea podoabelor.

Brățară din frunze

O altă modalitate de a stimula împreună creativitatea este să vă faceți brățări din frunze. Puteți folosi forme de carton capsate pe care să le lipiți, ca în cazul coroanei, sau o bandă adezivă lată fixată pe mână (cu lipiciul în sus, nu pe piele), pe care să lipiți direct, după pofta inimii, giuvaerurile găsite în parc, livadă sau pădure.

Bratara pentru copii din frunze de toamna

Brățară din frunze de toamnă pentru copii.

Proiecte și jocuri cu castane și ghinde

Adunatul e cel mai distractiv. Le dă copiilor senzația că fac provizii, că produc ceva grozav. Apoi, cu ghindele sau castanele vă puteți juca de-a număratul, de-a cumpăratul (pot fi marfă sau bani), le puteți da pe tobogan, puteți încerca să faceți turnuri cu ele (cel mai înalt câștigă), puteți arunca la țintă sau le puteți picta cu carioci acrilice.

Activități de toamnă pentru școlari și părinții lor

Parcuri de aventură

Nu mai arde soarele, nu mai transpirăm așa de tare, e momentul potrivit pentru cățărat și escaladare! O vizită la parcul de aventură înseamnă o după-amiază în natură, cu miros de frunze uscate, cu razele soarelui filtrate printre crengi, cu foșnet și păsărele și mult exercițiu fizic, concentrare, coordonare, reușită. Prilej și pentru poze!

Adunat de nuci și alune

… pentru că, așa cum spuneam, adunatul e grozav! Nu sări această etapă dacă ai ocazia, e păcat ca elevii de astăzi să nu aibă parte de așa o activitate grozavă cu spus de glume, stat în genunchi, dușmănit nucile că se ascund intenționat pe sub frunze și simțit mândrie că au contribuit la prosperitatea de iarnă a familiei. Cu această ocazie poate se găsește vreun bunic să le povestească despre versiunea hardcore a activităților de toamnă: adunatul de prune.

Plantarea bulbilor de flori de primăvară

Pentru copiii mai măricei, planificarea împreună cu voi a unui colț de grădină de primăvară, cu diferiți bulbi care să rezulte în flori de diferite înălțimi, culori, dar care să fie asortate e un exercițiu grozav de artă matematică. După planificare urmează achiziționarea și plantarea lor – iar în lunile martie-aprilie o să vă bucurați de munca voastră și o să aveți și prilejul de a observa în ce măsură ce a ieșit corespunde celor ce vi le-ați imaginat.

fisa cu articole de gasit in natura de toamna scrisa in limba engleza

Vânătoare de comori în limba engleză – una dintre cele mai dinamice activități de toamnă.

Vânătoare de comori de toamnă

O plimbare în parc sau în pădure poate fi transformată într-un concurs – vânătoare de comori! Și ca să tragem spuza pe turta noastră, de școală de engleză, sugerăm o vânătoare de comori în această limbă, care oferă șansa de a mai învăța sau repeta ceva vocabular. Doar că pentru a bifa articolele găsite, trebuie să le strângeți într-un coș / pungă sau să le faceți o poză. Pentru familiile cu doi copii, vânătoarea de comori se poate juca în perechi!

Sesiune foto cu artă cu frunze de toamnă

În era digitală, cu copiii digitali care cu greu pot fi despărțiți de ecrane trebuie să planifici ceva ce le vorbește pe limba lor. Cum ar fi o plimbare lungă cu sesiune foto neobișnuită: puteți realiza diferite forme de obiecte din frunze alături de care să faceți fotografii pe iarbă (o umbrelă, păr din frunze, aripi din frunze șamd)

colaj de poze cu copii fotografiati pe iarba cu decor din frunze de toamna

Selfie-urile sau pozele interesante pentru rețelele sociale sunt o activitate de toamnă atractivă pentru copiii pasionați de mediul online.

Idei de activități de toamnă pentru adolescenți

Plantarea unui pom

Fiecare om ar trebui să planteze un pom. Iar pomii se plantează toamna! Mai bine să înceapă în adolescență și să îl vadă cum crește și rodește, dacă are unde și cum – va fi pomul lui sau al ei

Copt plăcinte cu mere și cu dovleac

E o plăcere, atât pentru fete cât și pentru băieți, să ajute la bucătărie. Așa că într-o sâmbătă ploioasă coaceți împreună o plăcintă minunată asezonată cu scorțișoară, nucă sau ce vă place vouă – iar săptămâna următoare repetați, de data aceasta acordând rolul principal adolescentului vostru.

felie triunghiulara de placinta de toamna cu fructe

Să știi să faci plăcinte savuroase e o artă – pe care o poți exersa alături de copii.

Pictat în aer liber

Toamna e foarte ofertantă din punct de vedere cromatic: norii, cerul, copacii și felul în care lumina le transformă se pot transforma în peisaje minunate pictate de copiii pricepuți și pasionați de această artă. Poate fi și prilej de discuții și împărtășit taine, vise, secrete…

Paintball și Airsoft

Pentru adolescenții războinici și pasionați de adrenalină, o ieșire în natură la paintball alături de părinți și poate alte familii poate reprezenta o aventură mult dorită. Precum și oportunitatea de a vă descătușa de emoțiile și tensiunile din timpul săptămânii.

Alcătuirea unui vision-board de toamnă

Toamna aduce cu ea începutul unui nou an academic. Ar fi grozav pentru adolescenți, dar și pentru adulți să își ia puțin timp să reflecteze asupra etapei în care se află și să formuleze obiective clare, tangibile pentru întregul an școlar și poate chiar elabora strategii sau stadii pentru atingerea acestora. Acestea pot fi puse pe hârtie în cadrul unui vision board de toamnă – un proiect în care scrii și ilustrezi lucrurile pe care intenționezi să te concentrezi și rezultatul la care vrei să ajungi. Decorat, poate, cu ceva elemente din natură ale anotimpului.

Alte lucruri pe care familiile le pot face toamna

Participarea la evenimentele specifice ale anotimpului: Ziua Recoltei, târguri de toamnă, festivalul Răvășitul Oilor de la Bran. Mirosul de crizanteme și tufănele, cu culorile lor intense, specialitățile de brânză și cașcaval, rod al unei veri petrecute de turme la munte și al hărniciei ciobanilor, coșurile de mere, pere, prune și struguri, legume autohtone alese, gustul mustului proaspăt, dulce ne ajută să trăim toamna senzorial. Iar amintirile create prin gust și miros dăinuiesc o viață întreagă! 

Oriunde le-ar purta destinul pașii peste zeci de ani, copiii noștri își vor aminti cu plăcere de roadele și obiceiurile de acasă dacă le trăim frumos, fără grabă și cu bucurie, când trebuie.

O duminică însorită și blândă de toamnă poate fi dedicată vizitării unei mânăstiri. Mânăstirile românești sunt adevărate lăcașuri de cultură, au printre cele mai îngrijite și odihnitoare grădini, flori, livezi, strecurate printre dealuri uimitor de frumoase și aveți șansa de a participa la slujbă și poate de a cunoaște oameni plăcuți. Ca bonus, de la unele mânăstiri poți cumpăra produse de sezon (cum ar fi plăcinte delicioase și bio) pregătite acolo.  

O altă sursă de relaxare pot fi plimbările în pădure toamna: cerul albastru și aerul clar, culorile vibrante și mirosurile specifice de sezon sunt încântătoare și ne dau tuturor senzația de libertate.

Orice ați alege, profitați de sâmbetele și duminicile însorite pentru a părăsi cartierul și a desfășura activități de toamnă agreate atât de părinți, cât și de copii pentru a vă bucura de acest anotimp bogat.

Sursa foto: Pinterest