Simboluri de Pasti

„La Pasti” de George Cosbuc

Prin pomi e ciripit si cant,
Vazduhu-i plin de-un rosu soare
Si salciile-n alba floare-
E pace-n cer si pe pamant.
Rasuflul cald al primaverii
Adus-a zilele-nvierii.

Si cat e de frumos in sat!
Crestinii vin tacuti in vale
Si doi de se-ntalnesc in cale
Isi zic: Hristos a inviat!
Si rade-atata sarbatoare
Din chipul lor cel ars de soare.

Pe deal se suie-ncetisor
Nevaste tinere si fete,
Batrani cu iarna vietii-n plete;
Si-ncet, in urma tuturor,
Vezi sovaind cate-o batrana
Cu micul ei nepot de mana.

Nu am mai pus de mult (sau poate chiar niciodata, daca ma insala memoria) o poezie pe blog. Vin sarbatorile de Pasti si cum copiii au intrat in Saptamana Scoala Altfel, nu ar fi prea mult timp de vorbit despre Pasti si simbolurile sale in sala de clasa. In functie de zona si religie, exista mai multe simboluri specifice acestei sarbatori.

Ouale rosii sunt cele mai vechi simboluri pascale din lume. Forma lor ovala inglobeaza picatura de ploaie si semintele, doua elemente datatoare de viata.  In folclor exista diverse legende despre inrosirea oualor, cea mai raspandita fiind cea conform careia Maica Domnului, venind la fiul sau, a asezat cosul langa cruce, acestea inrosindu-se cu sangele lui Iisus.

oua3

Obiceiul vopsirii oualor este inca practicat in Europa si Asia, dar spre deosebire de alte regiuni, unde obiceiul chiar a disparut, la noi a ajuns a fi o adevarata arta.

Lumanarea de inviere e aprinsa la miezul noptii de preot in cadrul Slujbei de Inviere si adusa acasa. Lumanarea este stinsa in grinda casei si multi o pastreaza tot timpul anului pentru a o aprinde in caz de primejdie sau in timpul furtunilor.

lumina-inviere
Aceasta este simbolul suprem al Invierii, al biruintei vietii, luminii si bunatatii divine asupra a tot ceea ce este rau pe pamant.

Crucea este simbolul crestinismului si este prezenta in toate ritualurile si sarbatorile crestine. Intre inviere si cruce exista o legatura nevazuta, acestea completandu-si reciproc valorile simbolice. Iisus a fost rastignit pe cruce, iar crestinii poarta cruciulite in jurul gatului ca simbol al credintei. Este, de asemenea, simbolul Sfintei Treimi (Tatal, Fiul si Sfantul Duh), al iubirii lui Dumnezeu pentru oameni, simbolul jertfei lui Iisus Hristos pentru salvarea omenirii.

cruce

Iepurasul nu este un simbol romanesc al Pastelui. Originile sale dateaza in Germania din secolul al XVI-lea, cand a aparut pentru prima oara in carti. Iepurasul era delegat ca mesager al cadourilor pentru copii in dimineata de Pasti – acestea erau ascunse prin casa sau gradina si copiii aveau sa mearga la vanatoarea de cadouri dupa ce s-au trezit. De obicei, aceste cadouri erau figurine de ciocolata in forma de iepuras.

url

Pastele reprezinta venirea primaverii – reinvierea naturii si un nou inceput. Voi ce simboluri mai cunoasteti si ce stiti ca inseamna?