De ce e important sa citim

Cititul e important pentru ca face parte din viata noastra de zi cu zi. Nu avem cum sa trecem strada fara sa citim ceva (la propriu!). Reclame, semne si anunturi sunt peste tot unde mergem. Lectura e o parte importanta a vietii noastre. Citim pentru a asimila informatii. Ne luam aceste informatii din mai multe surse: dictionare, fise cu instructiuni, formulare, harti, carti, reviste, ziare, calculatoare…si lista poate continua la nesfarsit. Citim reviste si carti pentru divertisment si amuzament; citim cu scopul de a intelege, de a comunica si de a ne informa.

Pe vremuri, existau putini oameni care puteau scrie si citi. Acesti oameni erau considerati foarte puternici pentru ca detineau aceasta abilitate. Desigur, primele carti erau scrise de mana si numai oamenii bogati si le puteau permite.

Este esential sa cititi, pentru ca nu trebuie sa va bazati pe altii – poti afla lucruri de unul singur si alegi ceea ce vrei sa crezi. Aici nu e cazul sa urmati zicala „Crede si nu cerceta” – Cercetati! Cercetati! Cercetati!

Ce poti citi?

Cand invatam, cartile sunt, de obicei, instrumentul principal de munca.

Poti incepe cu carti simple, de cateva cuvinte pe pagina si cu multe poze care explica actiunea, iar in timp poti avansa la carti cu mai putine imagini si mai multe pagini scrise. Dar cuvinte sunt peste tot! Daca ne uitam in stanga sau in dreapta noastra, cu siguranta vom vedea ceva scris – fie ca e vorba de un poster, o reclama sau orice alt cuvant.

Poti invata tot timpul cuvinte noi si nu neaparat din carti!

Desenele animate sunt o buna sursa de invatare a cuvintelor noi. Si acolo, la fel ca in viata de zi cu zi, regasim cuvinte scrise in diverse locuri. In revistele de benzi desenate, ilustratiile sunt foarte frumos colorate si atractive, fiind mereu insotite de un balonas in care sunt scrise replicile.

Internetul e prietenul vostru. Ii puteti ruga pe parintii sau profesorii vostri sa va recomande un dictionar ilustrat pentru a invata cuvinte noi, asfel fiindu-va mai usor sa va apucati de citit. De asemenea, nu uitati ca bibliotecile va asteapta cu carti care mai de care mai palpitante si colorate.

In functie de ce domeniu va pasioneaza, veti gasi foarte multe informatii despre subiectul respectiv atat pe carti, cat si pe internet.

Imbarcati-va intr-o noua aventura cu fiecare carte pe care o cititi. Invatati cuvinte noi intr-un mod atractiv. Indrazniti s ava indragostiti de o carte de care sa va fie greu sa va dezlipiti!