Cum sa raspunzi cand copilul spune „Te urasc”

Ati crede ca nimic nu e la fel de dureros ca nasterea unui copil, dar unele cuvinte pot durea foarte tare. Spre exemplu, atunci cand copilul va spune primul „Te urasc!” simtiti cum lumea vi se prabuseste, pentru ca nu v-ati fi asteptat la asta din partea sa. Daca v-a adresat aceste doua cuvinte, nu va ingrijorati prea tare! Nu sunteti un parinte care a esuat. Sunteti un parinte normal; nu aveti cum sa dati timpul inapoi sau sa il faceti sa isi retraga cuvintele. Puteti insa sa raspundeti intr-un mod care sa il surprinda.

angry-kids-600x416

Exista o serie de replici pe care le puteti adresa atunci cand va tranteste oribilul „Te urasc!”:

1. Spuneti cu o voce calma si fara sa va fastaciti sau sa va enervati: „Nu ma urasti; nu iti place ceea ce iti spun. E o mare diferenta. Eu te iubesc pe tine!”

2.”Imi pare rau ca te simti asa. Pacat…” Dupa aceea, nu mai spuneti nimic. Lasati linistea sa umple camera si lasati regretul sa ii cuprinda. Nu e normal sa vorbesti asa cu parintii tai!

3. „Am inteles. Sa inteleg ca nu mai vii cu noi la Disneyland anul acesta. Ce bine! De mult imi doream o vacanta linistita si alaturi de oameni care ma iubesc!”. Daca raspunsul asta nu le atinge coarda sensibila si nu ii umple de regret instant, nu stim ce altceva ar mai functiona!

4. „PARDON!?”. Daca nu sunt obisnuiti sa va auda tipand sau ridicand tonul, acest simplu cuvant va fi indeajuns de socant pentru ei si se vor gandi de doua ori atunci cand vor mai spune replici de genul acesta. Asteptati putin si vor veni si scuzele.

5. „Nu-i nimic. O sa-ti treaca! Eventual pana ai nevoie de ceva de la mine. Sa vezi atunci ce o sa-ti treaca ura!”. Asa il loviti direct unde il doare mai tare.

6. „Daca esti suparat pe mine acum din vreun motiv anume, vom sta de vorba despre asta atunci cand te calmezi!”

i-hate-you-this-much-quote-3

Evident, puteti fi cat se poate de creativi in acest sens. Va puteti preface ca va apuca plansul si puteti bazai „Nu se poateee! Nu voi mai fi parintele anului! Imi va revendica Academia trofeul de anul trecut!”. Garantat toata lumea va fi pe jos de ras!