Cum crestem copii aventurosi

Mama ii spune copilului ei ca ar fi cazul sa mai iasa pe afara sa se joace. Prima oara, cel mic o ignora. A doua oara pufaie si ii face pe plac. Copilul e afara. Se joaca, dar se joaca pe tableta, pe banca. Nu cred ca a inteles prea bine cum i-a zis mama sa se joace. Nu imi place sa generalizez, dar unii copii din ziua de azi si-au pierdut spiritul aventurii. Posibilitatile sunt nelimitate: se pot juca in curtea blocului/casei sau in parc. Daca reusesc sa se stranga mai multi copii de varste apropiate, se pot juca o serie de jocuri bazate pe imaginatie: joaca de-a scoala, joaca de-a vanatorii, de-a doctorii, de-a vedetele sau ce isi mai pot imagina ei.

kids

Joaca in aer liber nu numai ca e distractiva, dar e si sanatoasa. Vor alerga, vor face miscare si nu se vor transforma in fenomenul „couch potato”. Vor avea mai multa pofta de mancare si cu siguranta li se va face somn mult mai repede. Mai mult ca sigur nu vor mai avea chef si timp de stat pe calculator, tableta sau telefon.

Daca nu locuiti in zona rurala si cei mici ar vrea sa vada animale, profitati de aceasta dorinta si mergeti la gradina zoologica sau, daca aveti in oras, la acvariu. Sigur, pot invata care animal e care prin consultarea unui atlas, dar e altceva sa vada animalele in toata spelndoarea lor. Puteti folosi aceasta experienta pentru a vorbi despre protejarea mediului inconjurator, reciclare si specii pe cale de disparitie.

Feeding-the-giraffes-at-the-Dallas-Zoo-450x300

A fi aventuros nu se refera numai la iesitul in natura; spontaneitatea este o caracteristica a spiritului aventuros. Decideti in ultima clipa sa dati o fuga pana la piscina, mancati micul dejun la cina (sau invers) sau serviti desertul inaintea mesei principale. Daca vremea e frumoasa, mergeti la un picnic luand mancarea pe care o aveti prin frigider. Cei mici vor fi surprinsi in mod placut si ii va incanta aceasta idee. Nu au existat promisiuni, deci nu vor exista dezamagiri daca acele promisiuni nu au fost indeplinite.