Nu judeca un om dupa chip

Pentru astazi m-am gandit sa schimbam putin postarile si imi doresc sa va trezesc apetitul pentru citit. M-am hotarat sa va recomand sa cititi cartea “Minunea” (sau “Wonder” cum o puteti gasi in librarii in limba engleza) de R.J. Palacio.

Autoarea este graficiana si chiar a creat designul mai multor coperte de carti, scrise de alti autori, pana intr-o zi cand s-a hotarat, in urma unei intalniri intamplatoare cu un copil extraordinar in fata unui chiosc de inghetata, sa scrie propriul roman. Cartea a ajuns in topul vanzarilor, motiv pentru care au mai urmat si alte carti in serie. Primul volum al seriei se gaseste la noi in librarii atat in limba engleza, cat si in limba romana.

?????????????

Romanul este structurat in opt parti si prezinta viata lui August Pullman, un baietel de zece ani, care s-a nascut cu o teribila diformitate faciala, pe care nici medicii nu si-o pot explica si din care se presupunea ca nu va supravietui, dar veti vedea in paginile cartii ca el este de fapt un luptator. August mereu s-a simtit privit ciudat de catre cei din jur iar atunci cand era mic chiar iesea din casa cu o casca de explorator pe cap si nu cred ca trebuie sa va mai spun ca sarbatoarea lui preferata este bineinteles Halloween-ul, cand nu avea nevoie de un costum neaparat. Parintii si sora incearca sa il protejeze de tot ce este rau asa ca el este educat acasa pana in momentul in care parintii decid ca i-ar prinde mult mai bine sa inceapa clasa a-V-a la o scoala din oras. Ceea ce declanseaza intreaga actiune a romanului este acceptul greoi al lui August de a merge la scoala particulara din Manhattan, in urma unei intalniri cu directorul institutiei, precum si lupta acestuia de a schimba atitudinea colegilor. Tot ce isi doreste acesta este sa fie, intr-un final, privit ca oricare alt elev al scolii, ca oricare alt copil normal. Lupta cu nedreptatile prin care trece este prezentata in diferite capitole de-a lungul cartii in care facem cunostinta cu August prin ochii surorii, Via, dar si al colegilor de clasa Summer, Jack, Justin si Miranda, unii dintre ei deloc prietenosi cu eroul nostru.

De asemenea tin sa va mentionez faptul ca trebuie sa va grabiti cu cititul cartii deoarece se filmeaza intens pentru ecranizarea filmului (ce va aparea in SUA in Aprilie 2017) si are o distributie de exceptie: Julia Roberts si Owen Wilson, in rolul parintilor lui August si Jacob Tremblay in rolul principal al copilului care ii va schimba pe toti cei din jurul sau.

PS. Va recomand sa nu sariti peste apendice deoarece contine o gramada de citate celebre si principii trimise prin posta de alte elevi ai scolii private. Si nu uitati „When given the choice between being right or being kind, choose kind.” 🙂 

In alta ordine de idei va doresc o lectura frumoasa si astept impresiile (bune sau rele)!!

Semnat,

Miss Alice