Intelegerea adolescentilor

Ati avut grija sa-l hraniti la miezul noptii cand plangea dupa biberon. I-ati insuflat incredere in sine in prima zi de scoala sau gradinita. Acum copilul dumneavoastra a crescut si vrea sa fie tratat ca un adult, dar sa i se permita momentele de copilarit. Cand realizati ca anii de adolescenta sunt o perioada de crestere intensa, atat din punct de vedere fizic, cat si moral si intelectual, veti intelege de ce majoritatea adolescentilor nu au cea mai infloritoare relatie cu parintii lor si vice-versa.

Desi adolescenta este o perioada de conflicte intre parinti si copii, anii acestia reprezinta timpul perfect in care trebuie sa ii ajutam sa devina adultii care viseaza sa fie. La varsta adolescentei, copiii au un simt al dreptatii foarte bine dezvoltat, au multa energie si idealuri pe care le vor indeplinite pana cand vor deveni adulti. Motivul pentru care se pare ca nu puteti gasi o cale de mijloc in intelegerea cu copilul este ca el sau ea inca isi cauta identitatea. Multi tind sa se rupa de mami si de tati si sa isi caute intelegerea in grupul lor de prieteni sau prefera sa fie independenti.

O vedeta in voga, un personaj dintr-un film sau un prieten mai in varsta poate reprezenta un model pentru orice generatie de adolescenti. Inca sunt la varsta in care simt ca e nevoie sa imite pentru a se gasi pe sine.

Fiti empatic cu copilul dumneavoastra. Aduceti-va aminte ca si dumneavoastra ati avut candva varsta lor. Cand copilul dumneavoastra arata ca vrea sa isi vopseasca parul, sa isi puna piercinguri sau sa isi faca unghiile, discutati. Intrebati-l sau intrebati-o de motivele care il/ o determina sa faca asta. I-a zis cineva? Face asta pentru a se integra intr-un anume grup? Incearca sa imite infatisarea unei anumite vedete? Nu impuneti restrictii prea severe in ceea ce priveste aceste aspecte. Daca vor sa urmeze o moda, nu au decat. Mai mult ca sigur va trece in cel putin un anotimp si nu se vor intoarce prea curand la acel trend. Mentineti-va pe pozitie cand vine vorba de probleme serioase cum ar fi drogurile, alcoolul sau tigarile.

Puneti-i intrebari fara sa para ca este la un interogatoriu. Aratati-i ca sunteti preocupat de persoana sa. Majoritatea adolescentilor se simt neintelesi la aceasta varsta. Cand vad ca parintele lor se ofera sa discute cu ei, relatia are sanse sa nu fie atat de „tumultoasa”.

Fixati niste asteptari realizabile pentru copiii dumneavoastra. Daca toti parintii ar spune ca fiul sau fiica lor trebuie sa devina doctor sau avocat, sansele de esec in comunicare si intelegere sunt maxime. Adolescentii au nevoie sa fie indrumati, dar nu impinsi de la spate sa faca un anumit lucru. Au nevoie de ghizi, nu de dictatori si au varsta la care pot incepe sa ia decizii importante, cum ar fi: facultatea pe care vor s-o urmeze, activitatile extra scolare sau cariera.

La finele adolescentei, va veti alege cu niste tineri adulti responsabili, independenti si comunicativi. Nu uitati motto-ul in ceea ce priveste adolescenta: „Intram in aceasta perioada impreuna si iesim din ea, tot impreuna!”