E delicat, dar trebuie sa mentionam: igiena e importanta!

Un mod eficient de a ne proteja pe noi si pe cei din jurul nostru de multe boli este o buna igiena generala. Igiena inseamna a te spala pe maini, dar si pe tot restul corpului. Inseamna sa ai grija atunci cand pui mana pe mancare sau cand depozitezi mancarea in camara sau frigider – trebuie sa ai mainile curate, pentru a nu transfera bacteriile pe mancare si apoi in corp. O buna igiena se imbina armonios si cu bunele maniere. Asadar, trebuie sa puneti mana la gura atunci cand tusiti sau stranutati. E foarte neplacut sa va certe cineva ca nu ati facut acest gest care, pentru multi, este unul reflex. Folositi servetele pentru a va sterge nasul sau gura atunci cand sunteti raciti si oricand altcandva simtiti nevoia.

Cele mai multe bacterii cu care intram in contact produc diverse boli sau infectii. Copiii, in special, tind sa isi puna mainile murdare pe fata sau in gura fara sa se fi spalat. Trebuie sa fie atenti pe ce anume pun mana, in special inainte de masa.

the-adventures-of-docfu-hand-washing-1-1-s-386x470

Cele mai importante dati cand trebuie sa va spalati pe maini sunt:

  • ianinte si dupa folosirea toaletei;
  • inainte sa preparati si sa serviti mancarea;
  • dupa ce va jucati cu cainii sau orice alte animale;
  • daca ati stat pe langa cineva care e racit si care a tusit si a stranutat mult in jurul vostru.

Nu numai voi trebuie sa fiti curati, dar si mancarea voastra. Aveti grija sa va spalati mereu pe maini inainte sa puneti mana pe mancare si, de asemenea, sa va spalati fructele si legumele inainte de a le manca sau prepara. De asemenea, zona pe care taiati si preparati mancarea trebuie sa fie si ea curata.

Nu tineti mancarea gatita sau congelata la temperatura camerei. Mancarea care se consuma calda trebuie sa stea la temperaturi foarte ridicate sau foarte joase – niciodata la temperatura camerei, iar ceea ce doriti sa decongelati nu trebuie pus la recongelare.

hygiene

Cu privire la igiena personala, stiti ca nu va place atunci cand cineva din jur miroase urat. In ziua de azi, felul in care ne percep cei din jurul nostru este un barometru de acceptare sociala. Conteaza foarte mult ca igiena precara sa nu ii deranjeze pe cei alaturi de care suntem obligati sa petrecem ore bune din timpul nostru. Asadar, spalati-va corpul in fiecare zi; nu trebuie sa faceti bai lungi – un dus este suficient pentru a va simti proaspeti si curati. Schimbati-va hainele cat mai des (daca nu chiar zilnic) si aveti grija sa aveti parul si unghiile curate mereu.

Daca toate acestea vi se par o corvada, cantati la dus si de fiecare data cand va spalati pe maini sau fata, va recomand urmatorul cantecel. Spalatul poate fi distractiv, atat timp cat nu dansati in dus – poate fi periculos!:)