Compasiunea si empatia la copii

Daca va doriti un copil care sa empatizeze cu cei din jurul sau si sa le pese de emotiile altora, fiti un exemplu demn de urmat. In copilarie, cei mici tind sa copieze comportamentul adultilor care au o influenta notabila in viata lor. De fiecare data cand puteti, fiti bland si intelegator cu cei din jurul dumneavoastra. Copiii au nevoie de modele pozitive  in anii lor formatori si cine ar fi mai demn de urmat decat parintii?

compassion

Daca aveti posibilitatea, angajati-va pentru o perioada intr-un actiune voluntara de ajutare a celor nevoiasi si lasati-l pe copilul dumneavoastra sa va insoteasca. O astfel de experienta il va invata ca altii nu sunt atat de norocosi ca familia lor si ca au nevoie de ajutor din partea persoanelor mai norocoase decat ei din punct de vedere financiar. Daca nu aveti timpul necesar, invatati-l pe cel mic despre gesturile mici si politicoase precum tinerea usii deschise pentru alte persoane sau ajutarea batranilor sa treaca strada. Fiecare persoana apreciaza cand e ajutata, iar sentimentul de a ajuta e unul care ne poate face sa ne simtim foarte bine.

empathy-quotes-1

Spunem „Pune-te in locul lui X sau Y”, insa nu avem cum sa facem acest lucru literalmente. De aceea trebuie sa invatam cum sa fim empatici – sa avem capacitatea de a simti ceea ce simt cei din jur si prin ce trec. Intelegerea bucuriilor si tristetilor celor din viata noastra ne ajuta si ne arata cum sa tinem la ei. Cand aveti timp sa va uitati la televizor sau sa cititi o carte  cu copilul dumneavoastra, abordati punctele de vedere ale personajului principal. Intrebati-l „Cum crezi ca se simte personajul? Ce crezi ca gandeste?”.

Daca spune ceva rautacios despre o alta persoana, puneti-l sa isi imagineze cum ar fi daca ar fi el in locul persoanei de care se ia. Cu siguranta nu i-ar placea situatia data. E un bun exercitiu care il va face sa se gandeasca de doua ori inainte de a spune ceva rautacios.

Nu suntem niciodata singuri. Trebuie sa ne pese de cei din jurul nostru. „Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face” nu e un simplu proverb pe care copiii trebuie sa il invete; e nevoie de exemple concrete DE CE nu trebuie sa le facem rau altora. Un alt proverb, „Bine faci, bine gasesti” ii invata ca daca ne asteptam ca cei din jurul nostru sa ne respecte, trebuie sa facem acelasi lucru.