Ce-i de facut in cazul fetelor rautacioase

Daca aveti o fiica, faceti-va putin timp sa cititi acest articol. Rautatile colegelor de la scoala nu trebuie sa fie ignorate. Daca sunteti in garda cu referire la ce se intampla la scoala fetei dumneavoastra, veti putea prevede si trata neprevazutul. In perioada adolescentei, mandria fetelor e mare si le va fi greu sa recunoasca faptul ca cineva de varsta ei ii face zile amare. Probabil ii e teama ca fetele din clasa/liceu o vor considera paracioasa si insuficient de cool.

mean-girls

Partea trista este ca fetele rautacioase exista in toate scolile, nu conteaza daca sunt de stat sau private. Cu siguranta fiecare dintre noi isi aduce aminte sa fi intalnit asemenea persoane cat am fost la scoala. Ca parinte, in special, este sfasietor sa stiti ca fiica dumneavoastra trece prin asemenea momente. Faptul ca nu trebuie sa ne lasam raniti de vorbe e un mit. Baietii isi manifesta rautatea prin violenta si intimidare, pe cand fetele recurg la excludere din orice activitate colectiva.  Adevarata drama este cand incep barfele. Nu numai ca „fetele rele” vorbesc urat de colegele lor, dar le incurajeaza si pe celelalte fete din grupul lor de prietene sa vorbeasca la fel. De asemenea, le pot ameninta pe prietenele lor cu texte de genul „Daca esti prietena cu X sau Y, noi nu mai avem ce discuta!”

Melodia aceasta va poate da o perspectiva despre efectele rautatilor:

Pentru parintii care au fetite aflate in situatii asemanatoare, exista o serie de lucruri pe care le puteti face:

  • Cereti informatii specifice cand fiica dumneavoastra va da de inteles ca e cineva care o supara la scoala. Cine este? Cum anume o supara? Unde se intampla toate acestea?
  • Instiintati dirigintele si eventual directorul scolii de situatia creata si spuneti-i detalii specifice despre ce se intampla cu fiica dumneavoastra. Rugati-i sa fie atenti la comportamentul celorlalti copii; nu numai fata de fata dumneavoastra, ci si de restul copiilor. Nu trebuie sa lase acte de violenta fizica sau verbala nerezolvate.
  • Explicati-i si ei ca daca spune ce anume se intampla nu e acelasi lucru cu paratul. Incurajati-o sa anunte cat de curand un adult.
  • Invatati-i sa aiba incredere in sine. Cand merge, sa tina capul sus si spatele drept, pentru a emana incredere. Fetele rele (si nu numai) tind sa se ia de cei care merg cocosati si care par sa aiba un caracter slab.