Ce ar trebui sa stie adolescentii inainte sa paraseasca cuibul parintesc

In liceu, adolescentii invata de ce romanul e roman, de ce teorema X se aplica la problema Y. Cand ajung la varsta de 18 ani nu inteleg de ce pot sa voteze sau de ce trebuie sa mearga in armata (in cazul in care e nevoie). In perioada adolescentei ar trebui sa invete o serie de abilitati practice care sa le fie utile atunci cand pleaca la facultate sau decid sa nu mai locuiasca cu parintii. Toti isi doresc sa fie independenti (din mai multe puncte de vedere), dar nimeni nu stie cu ce sa inceapa. Pasarelele isi vor muta cuibul, dar acel cuib va trebui sa fie intretinut si ferit de primejdii pentru a putea supravietui. Mai jos aveti o serie de lucruri pe care trebuie sa le stie inainte sa fie pus fata in fata cu responsabilitatile de dupa anii de liceu.

  • Cum sa economiseasca. Dupa liceu, vor exista serii intregi de cheltuieli si, daca nu au un plan clar de economisire, nu vor putea face fata pana la urmatorul venit. Pentru a le aminti putin de copilarie, pot avea doua pusculite: una cu numele „Bani de cheltuiala” si una numita „Economii„. In momentul in care vor sa isi cumpere ceva mai scump, spre exemplu, o bicicleta, indrumati-l catre cea de-a doua pusculita, unde ar trebui sa puna mai multi bani decat de obicei.
  • Cum sa cheltuiasca. A sti sa menajeze banii e cel mai bun remediu pentru decizii financiare proaste. In fiecare luna, faceti o mica sedinta de familie in cadrul careia sa planificati cum se vor cheltui banii. Oferiti-i un teanc de bani de hartie (falsi, evident) si facturile intinse pe masa. Lasati-l sa imparta banii pe fiecare factura sa vada cu cati ramane la final si cum anume ii va cheltui. Daca face acest lucru luna de luna, va deprinde un reflex sanatos pe care il va pune in aplicare atunci cand va avea propriul venit.

ให้เงินลูกไปโรงเรียนวันละเท่าไหร่-2

  • Cum sa reactioneze. Vor avea loc accidente si dumneavoastra nu veti fi acolo cand acestea se vor intampla. Inainte ca adolescentul dumneavoastra sa se mute din casa, asigurati-va ca are o trusa de prim ajutor si ca intelege cum ar trebui sa o foloseasca. Rezervati-va ceva timp sa ii explicati ce trebuie sa faca in cazul unui incendiu, spargeri, tevi sparte sau toalete infundate. De asemenea, e foarte important sa isi pastreze calmul in cazul situatiilor mai stresante – ii va impresiona pe cei de varsta lui cu maturitatea si pregatirea de care va da dovada.

87604448

  • Cum sa faca treburile casei. Nu simtim lipsa parintilor decat atunci cand nu mai avem mancare, haine sau vase curate. Cat timp inca locuiesc cu parintii, copiii trebuie sa aiba sarcini cat de mici ca sa stie ca lucrurile nu se fac singure, ci e nevoie sa te implici si sa ai grija de ce e al tau si al familiei tale. Faceti o lista de lucruri pe care le-ati facut pentru ei si profitati de vacantele de vara pentru a ii invata cum sa spele rufe, cum sa bata un cui, cum sa spele masina, cum sa schimbe o roata si orice alt lucru de care se va lovi.

Ca patinte, e datoria dumneavoastra sa le oferiti copiilor dumneavoastra cele mai bune sanse de succes. O educatie buna e numai un inceput. Copiii au nevoie de o serie de reguli practice pentru a putea sustine ce au invatat la scoala si, nu in ultimul rand, pentru a supravietui. Ceea ce ii invatati acum le va da aripi sa paraseasca cuibul parintesc, nu sa fie un boomerang care se va intoarce pe canapeaua dumneavoastra.