Aveti parte de suficient somn?

Diminetile par a fi un cosmar pentru toata lumea. Primul lucru pe care vrem sa il facem la 6 sau la 7 cand suna alarma este sa o zdrobim. Pentru sanatatea telefonului sau a ceasului desteptator este bine ca nu are nimeni obiceiul de a dormi cu ciocanul langa pat. Aceasta furie/ revolta poate fi diminuata prin planificare si disciplinare.

Cand stiti ca aveti probleme cu somnul?

  • cand va simtiti obosit dimineata, dupa ce v-ati trezit;
  • cand nu reusiti sa va culcati la o ora rezonabila noaptea;
  • cand va treziti de multe ori in timpul noptii;
  • sunteti mai agresiv si mai agitat;
  • simtiti nevoia de a manca ceva dulce si nesanatos pentru a compensa pentru lipsa de energie;
  • cand vreti sa dormiti in timpul zilei.

Situatia cea mai la indemana ar fi cea pe care ne-o dau si parintii/ bunicii nostri: sa ne ducem la culcare mai devreme. Cand ai un program foarte incarcat, e mai greu sa iti faci timp pentru lucruri „marunte” cum ar fi somnul. Somnul este foarte important, deoarece tot corpul se reface in timpul acestui proces. Mintea ar nevoie de relaxare pentru a da randament maxim.

Primul lucru pe care ar trebui sa il faceti pentru a avea un somn linistit este sa eliminati toate elementele care v-ar putea distrage de la somn.

  • Tineti calculatoarele, laptopurile, televizorul sau telefoanele mobile in afara dormitorului. In cazul in care aveti alarma pe telefon, nu il tineti pe noptiera de langa pat. Pe langa faptul ca sunteti tentati sa va jucati pe telefon, mai exista si pericolul de a deactiva alarma sau de a apasa de prea multe ori pe butonul „snooze”.
  • Asigurati-va ca patul e bine facut si confortabil. Scuturati-va asternuturile, aranjati pernele batandu-le si schimbati asternuturile cel putin o data pe saptamana.
  • Mentineti ordinea in camera pentru a nu fi nevoti sa treceti peste mormane de lucruri murdare/dezordonate. Poate fi frustrant si nu sunt sanse sa aveti cel mai linistit somn. Dimineata veti revedea dezordinea si va va prost dispune. Duse sunt sansele unei zi frumoase!
  • Mergeti la culcare cat mai devreme posibil pentru a avea parte de cel putin 7-8 ore de somn. Treziti-va suficient de devreme pentru a avea timp de toate lucrurile pe care le aveti in plan in acea zi si fiti sigur ca nu trebuie sa va grabiti.

Viata e agitata si ocupata. Din pacate, copiii observa asta de la cele mai mici varste. Somnul e cel mai bun si sanatos mod de a va incarca bateriile si de a va pregati pentru obstacolele si oportunitatile unei noi zi.