5 sfaturi practice pentru a conversa fără probleme în limba engleză

Oricât am vorbi de gramatică și ce grea e, cărți, exerciții și liste de vocabular, scopul ultim și fundamental al învățării limbii engleze este conversația. Să poți vorbi fluent, corect, fără stres în engleză e obiectivul oricărui cursant sau învățăcel.

Acesta pare și cel mai greu de înfăptuit pentru majoritatea celor ce se află, la diverse stații, pe drumul cunoașterii. Pe lângă dificultățile tehnice, cum ar fi părți de vocabular ce mai trebuie însușite, se insinuează și dificultăți pe care ni le creăm singuri, cum ar fi teama de greșeală sau jena față de interlocutori. Dar pentru orice problemă există soluții, și nu una ci de regulă mai multe, tot ce ne rămîne de făcut este să le identificăm și să le aplicăm. De aceea, vom trece în revistă o serie de sfaturi practice pentru a te ajuta să conversezi cât mai eficient în limba engleză.

Sfaturi pentru conversația în limba engleză

Desigur, încearcă permanent să ai un nivel al limbii cât mai bun. Nu poți vorbi fără să știi suficiente cuvinte – imaginează-ți o conversație despre flori fără să știi cum se spune tulpină, frunze, trandafir sau buchet. Însă în afară de asta, ca să conversezi eficient în orice limbă trebuie să simți bucuria și nerăbdarea de a îți exprima ideile. Să te gândești că ai ceva interesant de spus și că ceilalți SUNT bucuroși să te asculte. În plus…

Lasă la o parte teama de greșeli

Ca să te conving, o să îți spun că majoritatea oamenilor, chiar și a celor avansați, fac greșeli și, de asemenea, că majoritatea interlocutorilor lor nu le observă vreodată. Cum așa? Pentru că funcția limbii este comunicarea și în orice dialog simplu actorii conversației se concentrează pe mesaj. Sensul celor rostite primează. Deci asta ar trebui să faci și tu atunci când vorbești în engleză: să te concentrezi pe transmiterea cât mai clară a informațiilor dorite.

Chiar și în sala de clasă, la cursurile de engleză, se urmărește cât de inteligibil și de expresiv e discursul fiecărui cursant, nu se vânează greșeli. 

Exersează cu orice persoană disponibilă… chiar și cu propria persoană 🙂

Te sfiești, te gândești că e mai bine să înveți bine de tot și apoi abia să comunici cu străini. Te simți mai în largul tău cu colegii de grupă și profesorul tău. Doar că, amintește-ți, obiectivul final nu va fi să vorbești engleza în clasă, ci în lumea largă. Așa că profită de orice ocazie să încerci să comunici cu nevorbitorii de română. 

Și da, vorbitul cu sine însuși/însăși e unul dintre trucurile folosite de mulți dintre profesorii de engleză (când erau mici, desigur). Te ajută să devii mai fluent, mai încrezător, îți formează atât-de-lăudatul creier bilingv.

Ascultă cu mare atenție

Ascultă-i pe cei cu care discuți! Pare la mintea cocoșului, însă cel mai adesea, mai ales dacă ești nesigur pe nivelul tău de limbă, te concentrezi mai mult pe ceea ce vrei să comunici tu în continuare când celălalt vorbește. Și astfel poți pierde informații importante și discuția s-ar putea să nu se mai lege, să nu prea mai aibă noimă.

Mult mai importantă decât acuratețea gramaticală este tehnica de interacțiune într-un dialog. Să faci referire la ceea ce spune partenerul, să îți exprimi acordul, dezacordul, să construiești pe baza spusă de el. Iar pentru asta, e important să îl asculți cu atenție.

Femeie asezata la birou cu o ceasca de cafea in fata care se pregateste scriind pe o agenda colorata cuvinte si expresii utile pentru o conversatie in limba engleza

Pregătește-te înainte de o discuție deja planificată în limba engleză! Îți va diminua emoțiile și vei vorbi mai fluent dacă ai selectat și notat în prealabil cuvinte și expresii cheie

Pregătește-te în avans pentru anumite conversații în engleză

Urmează să ai un interviu în limba engleză? Exersează și pregătește-te dinainte pentru o varietate de întrebări pe care le-ai putea primi. Poți începe aici. Sau… mergi la un medic renumit vorbitor de limba engleză? Caută termeni legați de simptomele tale, exersează și notează-i chiar. Ca să poți să explici cât mai clar ce te supără. 

Dacă urmează să primești la serviciu vizita unei echipe dintr-o altă țară, asigură-te că ești stăpân pe terminologia din domeniul tău de activitate. Notează-ți lucrurile importante în agendă, pentru a putea trage cu ochiul dacă e necesar. Pregătirea în avans îți dă un plus de încredere în tine.

Răspunsurile se află de obicei în întrebare

Dacă te preocupă în continuare multitudinea de timpuri verbale din limba engleză și faptul că îți e greu să îl alegi în mod spontan pe cel corect, iată un truc. Fii foarte atent la întrebare, pentru că aproape întotdeauna ea îți sugerează răspunsul corect. De exemplu:

Does it hurt when you walk? Yes, it does. Sau No, it doesn’t.

Are you going to apply for a scholarship? Yes, I am.

Acest obicei de a copia întrebarea te scutește de efortul mai îndelungat și mai lipsit de eficiență de a o traduce, apoi de a formula în română răspunsul și de a îl traduce și pe acesta în engleză.

Femei care sunt colege la cursul de engleza converseaza si rad in lumina soarelui la apus

Ia în calcul un curs de perfecționare a limbii engleze ca să te ajute să comunici cu ușurință. Bonus: s-ar putea să câștigi noi prieteni cu care să exersezi în continuare

Când ai nevoie de un curs de perfecționare a limbii engleze

Un curs este binevenit dacă ai un nivel elementar sau pre-intermediar de limbă sau dacă nu ai mai venit în contact cu engleza de ceva vreme și simți că s-au prăfuit puțin cunoștințele tale. 

Cursurile îți oferă posibilitatea să ordonezi ceea ce știi deja, să înveți organizat și să adaugi la fundația deja creată. Și poate mai important decât atât, cursurile de engleză îți permit să exersezi comunicarea, atât cu profesorul cât și cu alți colegi, ceea ce imită oarecum mediul extern, din viața reală. Deci te va ajuta să prinzi încredere și să verifici în ce măsură îi înțelegi pe alții și în ce măsură te înțeleg ceilalți pe tine. 

Concluzii

Poate că în acest moment încă nu simți că poți conversa fără probleme în limba engleză. Depinde în mare parte de stăruința ta și de cât de mult exersezi să ajungi acolo. Ascultă sfaturile profesioniștilor și sărbătorește orice discuție pe care reușești să o porți. Fii mândru de tine. Și laudă-te și celor apropiați! Fiecare astfel de eveniment te face mai fluent și un mai bun vorbitor de engleză.

Sursă foto: Unsplash