Teste si examene

Care e diferenta dintre cele doua?

Testele sunt folosite de catre profesor pentru a o ajuta pe ea/ el, cat si pe voi. Cu ajutorul testelor vedeti daca ati inteles si ati asimilat notiunile predate pana in prezent si profesorul vede ce va trebui sa planifice pentru lectiile urmatoare. Testele se dau in clasa, in cerc restrans.

Examenele au, de obicei, un caracter mai formal. Puteti alege sa dati examene la o anumita materie, pentru a va perfectiona sau pentru a ajunge la un nivel mai avansat. Un exemplu ar fi examenele Cambridge, organizate de British Council, pe care multi dintre cursantii nostri le-au sustinut pana in prezent si pe care le vor sustine si in viitor.

Primul examen cu care va confruntati, de obicei,  este cel de capacitate (testare nationala), urmat de examenul de admitere la liceu (unde este cazul). Urmeaza examenul de bacalaureat si apoi cel de admitere la facultate (din nou, unde este cazul) care va decide ce universitate veti urma.

Examenele pot fi scrise, orale, practice sau o combinatie dintre acestea. Examenul oral presupune sa raspunzi la intrebari cu voce tare si sa  interactionezi cu examinatorul. Cel practic inseamna ca arati ceea ce ai invatat printr-o demonstratie a ceea ce stii. Un astfel de examen se intalneste cel mai des in cadrul scolilor/ facultatilor de arta, unde cel care este examinat are de pus in scena o piesa de teatru sau de cantat o melodie.

La ce te poti astepta in cadrul unui examen?

  • Va fi grila? Sunt variante simple sau multiple?
  • Vei avea de scris, incercuit sau bifat raspunsul?
  • Este un examen unde va trebui sa scrii un text/ un eseu?

Orice va fi, este crucial sa cititi cerinta inainte de a va apuca de lucru. Unele exercitii va pot incurca, deoarece pot fi formulate in modul urmator: incercuiti varianta GRESITA. Din obisnuinta si repezeala, tindeti sa va uitati dupa variantele corecte si sa pierdeti punctajul.
In ziua examenului…

  • Stati calmi! Sunteti pregatiti, ati invatat mult pana acum, iar panica nu-si are locul.
  • Cititi TOATE intrebarile si cerintele cu atentie.
  • Verificati numarul paginilor pentru a nu avea surpize neplacute la aflarea rezultatului.
  • Faceti-va un mic plan de idei daca aveti de scris un eseu pentru a va ajuta sa ganditi clar si sa acoperiti tot ce aveati de zis.
  • Verificati-va punctuatia, scrierea si ortografia.
  • Daca ati terminat mai devreme, profitati de acest timp pentru a va relaxa si pentru a va uita din nou peste ceea ce ati lucrat.

Mult succes si concentrare din plin va uram!