Trisatul si plagiatul – adevaratele piedici in invatare

Astazi incepem cu un scenariu mult prea cunoscut:

Tiberiu: „Proful vine in 15 minute. Ma lasi si pe mine sa copiez tema pentru azi?”

Alexandra: „Bine, dar e ultima data! De ce nu ti-ai facut tema?”

Tiberiu: „Am fost ocupat cu fotbalul si am avut o petrecere duminica. Nu am mai stat eu de tema la mate. Apropo, ma lasi s-o copiez si pe cea de la engleza?

La ora, profesorul s-a decis sa dea nota pe tema primilor 10 din catalog. Tiberiu era primul la catalog, dar Alexandra era a 20-a. Tiberiu a primit nota 10 pentru tema bine facuta (pardon, bine copiata), iar colega lui a fost lasata cu buza umflata. Evident, nu s-a mai pus problema sa o copieze si pe cea de la engleza…

Copiatul temei poate parea ceva inocent, la inceput. Iti ajuti colegul pentru ca vrei sa ii fi de folos si sa nu aiba probleme la ore. Dar atunci cand tu pierzi si numai el castiga pe urma gestului acesta, e timpul sa devii ceva mai egoist!

De ce nevoia de a copia?

Copiii motiveaza copiatul temelor sau la teste prin unul din urmatoarele pretexte:

  • Vor o nota mai mare si simt ca ei nu stiu suficient pentru a o obtine prin forte proprii;
  • Sa nu ii certe profesorii sau parintii pentru performante scazute;
  • Vor sa fie la acelasi nivel cu colegii lor, de la care copiaza;
  • Sa isi mareasca media cu o nota mai buna, fara prea multa munca.

Copiatul nu se rezuma neaparat numai la teste si teme. Mai exista si termenul de plagiat, ceea ce inseamna ca ti-ai insusit ceva ce altcineva a zis sau a scris si ai declarat ca iti apartine. Daca ai de facut si sustinut un proiect, nu e un secret ca trebuie sa te documentezi. Cauti pe internet, prin carti sau orice fel de surse iti sunt puse la dispozitie. Atunci cand sustii lucrarea sau proiectul pentru care ai lucrat, vei vrea sa il explici prin cuvintele tale, nu sa citesti ceea ce ai copiat dintr-o carte sau de pe un site pe care l-ai uitat deja. Pe profesori si pe colegi nu ii impresionezi cu ce ai reusit sa aduni din spusele altora, ci mai degraba prin ce ai inteles tu prin ele si cum te-au ajutat sa iti pui proiectul cap la cap.

Cere ajutor cand nu esti sigur pe tine si incearca sa scrii ceva cu propriile tale cuvinte. Important e sa ramai cu ceva – ceva ce tu ai inteles, nu cuvintele exacte ale celui care a spus acel lucru. Cand copiezi ceva de la cineva sau dintr-o alta sursa, sansele ca tu sa retii acel lucru sunt minime.

Atat profesorii cat si restul colegilor isi vor da seama cand ai copiat sau ai plagiat ceva, pentru ca actiunea ta nu iti reflecta personalitatea si stilul de invatare si viteza de asimilare a cunostintelor. Nu pacali pe nimeni! Invata in stilul tau si cere ajutor de fiecare data cand ai nevoie. Ajutorul acesta nu e echivalentul copierii unei teme pentru a mari nota, ci doar in cateva trucuri sau incurajari din partea parintilor, a colegilor sau a profesorilor.

Acum e timpul ca Tiberiu sa recunoasca ce a facut si sa ii ceara scuze Alexandrei…